TURTA DULCE


In fiecare an, cu o saptamana inaintea Craciunului coc cateva zeci de “jucarele” din turta dulce. Pe langa gustul si aroma minunate, important este aspectul vesel al prajiturelelor.
Asezate pe platou, atarnate in brad au menirea sa ne inveseleasca si sa ne faca sa visam la un an nou minunat.
Si, in plus am primit 100 (una suta) forme speciale de la prietenele mele: Natalia, Raluca si Bianca, ceea ce obliga.

INGREDIENTE, pentru 40-60 bucati:
• 500g faina
• 60g unt
• 3 oua
• 200g miere
• 150g zahar
• 1 lingurita de bicarbonat
• 1 lingurita de scortisoara
• 1 lingurita de arome pentru vin fiert

MOD DE PREPARARE
Intr-un castron se pun 450g de faina, bicarbonatul si aromele.
In alt castron se mixeaza untul cu zaharul, se adauga mierea si apoi ouale. Toate se toarna in castronul cu faina si apoi se framanta impreuna. Se lasa aluatul in frigider cel putin 30 de minute.
Intre timp se incinge cuptorul, la temperature medie.
Se pregatesc doua tavi de aragaz, tapetate cu hartie de copt.
Se presara masa cu restul de faina si se intinde aluatul, cu facaletul in strat de 4-5 mm. Se taie cu cutitul sau cu forme speciale diverse figurine. Acestea se aseaza pe tava, cu o distanta de minim 1 cm intre ele. Se coc cam 8-10 minute, rumenite foarte putin. Intre timp se pregateste a doua tava. Astfel coacerea tuturor turtitelor dureaza cel mult o jumatate de ora.

FRAGEZIRE
Dupa ce s-au racit, turtitele se pun intr-o cutie de metal sau plastic, impreuna cu cateva coji de mere si de portocale. Se lasa asa, pana se decoreaza, cel putin doua zile.

DECORARE
Ei bine, asta-i alta poveste pe care o spun in episodul urmator.