Prajitura Lucian, cu visine
Familia noastra are o „celula de baza” care cuprinde, de-o cam data, 10 membri titulari. Cu totii, de la 2 la 78 de ani sunt supusi degustarii „retetelor criminale”.
Astazi il sarbatorim pe unul dintre membri seniori, Lucian. Desi, este recunoscut pentru pasiunea sa, fara limita, pentru ciocolata, astazi l-am pacalit si-i vom dedica o prajitura cu visine si frisca.
Totusi, preventiv, ii vom face cadou si o cutie de bomboane de ciocolata.
Pentru 10 portii:
• 24 piscoturi
• 400g smantana pentru frisca
• 400g ciocolata alba
• 300g visine congelate
• 80g zahar pudra
• Zeama de la o jumatate de lamaie
• 5g gelatina pudra
Decor:
• 2 pachetele praf de jeleu, rosu
• 200g smantana pentru frisca
• 50g zahar pudra
• 3g gelatina
• O lingurita de praf de capuccino
Cele 300g de visine congelate le-am pus la fiert cu 80g zahar pudra si 300ml apa, timp de 10 minute. Apoi am lasat acest compot sa se raceasca. Am strecurat totul si am pastrat in doua castronele siropul si visinele.
Am realizat un ganache alb din ciocolata alba “\Poiana” si frisca fierbinte. Dupa ce s-a racit bine, dupa cel putin 4 ore, am batut cu mixerul aceasta crema la care am adaugat si visinele pasate. Am adaugat putina zeama de lamaie si gelatina topita.
Intrun castron din sticla de Yena, am asezat un strat din piscoturi, inmuiate rapid in siropul de visine. Am pus deasupra un strat de crema. Dupa ce am mai asezat un strat de piscoturi inmuiate, am turnat si restul de crema.
Iarasi am lasat prajiura sa se raceasca, peste noapte.
Am preparat, din restul de sirop de visine, un jeleu rosu, conform instructiunilor de pe pachet si l-am turnat peste prajitura.
Intre timp am pregatit si frisca cu gelatina. Am batut smantana cu mixerul, timp de un minut, am adaugat zaharul pudra si apoi gelatina topita.
Pentru rezultate garantate am inmuiat praful de gelatina in putina apa rece timp de 10 minute. Apoi am topit totul la microunde, cam 15 secunde. In gelatina topita am pus o lingura de frisca si am omogenizat. Se toarna, apoi, in fir subtire gelatina peste restul de frisca, in timp ce se amesteca cu mixerul.
Am ornat prajitura cu frisca si am pudrat-o cu o lingurita de praf de capuccino.
Apoi am ambalat totul si am plecat sa supun rezultatul dezbaterii “celulei de baza”.
Desigur, dupa sedinta foto obligatorie pentru Facebook!