Tortul Mojito
Astazi dimineata ne-am trezit cu un strat serios de zapada depusa si chiar viscolita peste Bucuresti.
Dar, pentru a sarbatori ziua de nastere a celei mai talentate “criminale” a blogului nostru am pregatit un tort cu gust estival.
Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 28 cm, pentru 12-14 persoane
Aluat
• 350 g unt
• 350 g zahăr pudră
• 6 ouă mari
• 350 g făină
• zeama de la 3 lime
• 1 lingurita praf copt
• 10 frunze de mentă, tocate fin
• 1 lingurita esență vanilie
Crema 1 (vernil)
• 400 g mascarpone
• 75 g zahăr pudra
• zeama de la 3 lime
• 10 frunze de mentă, tocate fin
• 4-5 linguri de rom alb
• 1 lingurita esență vanilie
• Un varf de scobitoare colorant verde
Crema 2 (galbena)
• 400 ml suc proaspăt de lime (10 lime)
• 200 g unt
• Coaja rasa de la 2 lime
• 5 gălbenușuri
• 250 g zahăr pudră
• 50 g amidon
• 1 lingurita esență vanilie
Sirop:
• 150g apa
• 150g zahar
• 2 linguri rom
• Coaja de la 2 lime
• Frunze si codite de menta
Décor:
• 225g zahăr pudră
• 3 albusuri
• 2 linguri zeama de lime
• 1 lingurita esenta de vanilie
• frunze de mentă, felii de lime
Preparare
ALUATUL: Ca pentru orice tort, se incepe cu incingerea cuptorului si pregatirea formei de tort. Se tapeteaza fundul formei de tort cu hartie de copt, apoi se unge toata forma cu unt si se pudreaza cu putina faina.
Se separa cele 6 oua si se incepe prepararea aluatului cu albusurile.
Albusurile se bat spuma, tare, cu 200g de zahar pudra.
Se freaca untul moale cu 150g zahar. Se adauga galbenusurile, faina, frunzele de menta tocate, praful de copt, vanilia si sucul de lime. Se introduce treptat bezeaua in compozitia de unt.
Aluatul se toarna in forma de tort si se coace 25-30 de minute la 180 oC. Se scoate blatul din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar de metal.
CREMA 1 (vernil): Se amesteca cu mixerul, la viteza mica, mascarpone cu zaharul pudra, menta tocata, romul si vanilia. Apoi se adauga, treptat, zeama de lime. Se coloreaza putin crema in vernal deschis.
CREMA 2 (galbena): Intr-o crăticioară se pune zeama de la lime, untul, esența de vanilie și coaja de lime rasa și se aduce la fierbere. În timpul acesta, se amestecă gălbenușurile cu zahărul până când se dizolvă zahărul. Apoi se încorporează și amidonul. Se toarnă zeama de lime fierbinte peste mixtura de ou și se amestecă. Se pune totul înapoi în crăticioară, care se pune pe foc pana incepe sa fiarba. Se amesteca continuu, până se îngroașă crema, cam 2 minute. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
SIROPUL: Intrun ibric se fierb apa si zaharul pana se formeaza un sirop. Se opreste focul si se adauga esenta de vanilie, romul, cojile de lime si coditele de menta. Se acopera totul si se lasa sa se infuzeze.
Blatul se taie in 3 straturi. Se pune primul blat pe un platou si se insiropeaza cu 5 linguri de sirop. Cele doua creme se pun, cu doua posuri, alternativ, in cercuri concentrice. Cu blatul doi se procedeaza la fel, avand grija ca alternanta cremelor sa fie inversata. Al treilea blat, insiropat si el , de regula partea coapta la fundul formei de tort, se aseaza deasupra.
Tortul, astfel asamblat, se prinde intrun inel metalic special si se lasa la rece cel putin doua ore.
Pentru glazura “Royal icing” se bat spuma albusurile si apoi se adauga treptat zaharul pudra, zeama de lime si vanilia. Se imbraca tortul cu glazura si se decoreaza cu frunze de menta inmuiate in albus si presarate cu zahar tos, felii de lime si coaja rasa de lime.
Ar fi potrivit sa fie servita o felie de tort cu un pahar de Mojito cu gheata, ca in mijlocul verii.
La multi ani Ancuta!