TORT SACHER CU CREMA GANACHE
Avand in fata o noua provocare, mi-am pus in actiune talentele de “criminala” si curajul inconstient si am realizat un tort pentru 40 de persoane, in greutate de 5 kg. Putea fi un mare fiasco… dar, se pare ca am reusit. Imi pun singura nota 9. Adica voi persevera. Feriti-va!Ingrediente, pentru 4 blaturi dreptunghiulare, mari:
• 4 x 180 g ciocolata neagra
• 4 x 6 oua
• 4 x 150 g unt
• 4 x 160 g zahar pudra
• 4 x 2 plicuri zahar vanilat
• 4 x 40 ml lichior Grand Mariner
• 4 x 75 g faina
• 4 x 180 g migdale macinate
• 4 x 1 pachetel praf de copt
• 4 x 30 g unt pentru uns tava
Ingrediente pentru crema „Ganache cu visine”
• 500 g ciocolata amara – 75% cacao
• 250 g smantana pentru frisca – 32% grasime
• 250 g smantana pentru frisca – 32% grasime – batuta cu mixerul
• 150 g zahar pudra
• 400 g visine din visinata, fara samburi
Ingrediente pentru „cuvertura”
• 200 g frisca batuta
• 800 g martipan
• Coloranti alimentari
ETAPA I Recunosc, mi-au trebuit 2 zile pentru a duce la bun sfarsit acest tort. Am copt, pe rand, cele 4 blaturi.
Se pregateste o forma de tort, dreptunghiulara, al carui fund se tapeteaza cu unt, hartie de copt si iar unt. Se bat cele 6 albusuri spuma. Se incinge cuptorul la 175 de grade (mediu).
Se topesc, la microunde, 180 g ciocolata. Se bate untul moale cu zahar pudra si zahar vanilat pana acestea se dizolva. Se amesteca pe rand galbenusurile, lichiorul si ciocolata. Se adauga faina, pudra de migdale si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se inglobeaza albusul batut amestecand usor de jos in sus.
Se pune aluatul in tava si se coace 25-30 de minute. Se incearca cu scobitoarea pentru a vedea cand este gata. Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.
ETAPA II Am pregatit crema „ganache” din frisca si ciocolata. Am pus ciocolata, rupta in bucati, intr-un castron si am turnat peste ea smantana clocotita. Se amesteca, circular, cu o lingura pana se topeste ciocolata si crema devine lucioasa. Dupa ce se raceste ciocolata, se adauga fisca batuta, anterior, cu zaharul pudra.
ETAPA III Primul blat se aseaza pe platou. Eu am folosit o placa din sticla. Se poate pune pe un platou obisnuit sau, chiar, pe o oglinda.
Peste primul blat am pus 8 linguri pline de crema si am presarat o parte din visine. Se pot pune alte fructe, alcoolizate sau nu, alune, nuci, chiar si fructe proaspete, etc. Am asezat al doilea blat, crema si visinile, apoi blatul nr. 3.
Ultimul blat, l-am taiat in doua bucati, pe care le-am suprapus (cu crema si visine intre ele), pentru a crea un etaj.
NOTA BENE: toate blaturile au fost „ajustate” dupa un tipar din hartie, pentru a fi perfect egale si cu laturile drepte.
ETAPA IV Primul tort, cel cu 3 blaturi, a fost tapetat cu un strat subtire de frisca batuta. Apoi a fost acoperit cu martipan. Nu a fost chiar asa greu, cum ar parea. Am colorat acest blat cu un spray color – lila, desigur comestibil.
Al doilea tortulet a fost si el imbracat cu un strat de frisca si apoi cu o cuvertura din martipan vernil.
Decorurile au incercat sa respecte tema data: „Aniversare de 80 de ani a unui sofer impatimit de drumuri lungi”, adica socrul meu. Masinutele, semnele de circulatie, soselele si floricelele sunt din maripan. Textul este din litere de ciocolata.
Inainte de a fi portionat, tortul a fost admirat de catre victime. Dar, ce pacat, nu a supravietuit decat in fotografii.