Tort Laura, cu sfecla si capsuni
Pentru aniversarea in familie a celor 5 anisori ai Laurei, am pregatit un tort roz (in sectiune), cu capsuni, pe gustul sarbatoritei.
Blat cu sfecla rosie:
400 g sfecla rosie, coapta
200 g zahar brun
150 g unt topit
1 plic praf de copt
6 oua
250 g faina alba de grau
1 lingurita zeama de lamaie
2 lingurite pudra de scortisoara
Un praf de sare
Crema de capsuni:
-250 g mascarpone
-250 ml frisca
– 4 galbenusuri
-150 g zahar
– 500 g capsuni congelate
– 2 plicuri gelatina
Mod de preparare:
Sfecla rosie, coapta, se decojeste si se taie bucatele, apoi se proceseaza in robotul de bucatarie, pana devine pasta. Se poate folosi si sfecla coapta ambalata in vid, cumparata de la magazin.
Se transfera sfecla intr-un bol incapator, se incorporeaza ouale, unul cate unul, amestecand cu telul.
Treptat, se incorporeaza untul topit, pudra de scortisoara, sarea, zeama de lamaie si zaharul. La sfarsit se incorporeaza faina si praful de copt.
Aluatul obtinut se toarna intr-o tava de tort tapetata cu hartie speciala de copt si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu pana trece testul scobitorii.
Se scoate din tava, se desface hartia de copt, se lasa la racit pe un gratar, dupa care se taie in 3 felii orizontale.
Capsunile se lasa sa se decongeleze, apoi se paseaza cu mixerul vertical. Spuma se incalzeste timp de un minut la cuptorul cu microunde.
Gelatina se hidrateaza in putina zeama lasata de capsuni timp de 10 minute si apoi se topeste la microunde in 15 secunde.
Separate, galbenusurile se amesteca cu zaharul, pe baie de aburi pana se topeste zaharul. Se lasa sa se raceasca. Mascarpone se bate cu mixerul si se adauga crema de galbenusuri. Se adauga capsunile pasate si gelatina topita.
Se bate frisca care apoi se adauga in crema cu mascarpone.
Se umplu blaturile cu crema de capsuni si se lasa in frigider pana a doua zi cand se orneaza.
Eu am pus in scena o sirena ciufulita urmata de un sir de pestisori multicolori.