Tort cu cafea si fructe de toamna

Pentru aniversarea verisoarei Anca, tot o „criminala” si ea, am pregatit un tort „cafegiu”. Totusi, dupa ce a savurat o felie din el, a mai cerut si o cafea. Grele viciile astea….

Pentru 16 persoane:
Blatul:
• 8 oua
• 250g zahar pudra
• 180g faina
• 180g amidon
• 40ml lichior de cafea
• 20ml lichior de cacao
• 2 lingurite praf de copt
• 1 lingurita zeama de lamaie
• 50g granule de ciocolata
• 50g unt
Crema:
• 250g mascarpone
• 100g iaurt gras
• 200g smantana pentru frisca
• 50g zahar pudra
• 50ml cafea preparata
• 10g gelatina pudra
Glazura:
• 200g ciocolata alba
• 150ml smantana pentru frisca
• 50ml cafea preparata
• 10g gelatina pudra
Decor:
• Fructe de toamna: pere, prune, struguri albi si negri, smochine, mandarine, etc.
• 100g zahar tos

Se bat foarte bine albusurile cu zaharul pudra. Apoi se incorporeaza, alternativ, galbenusurile, lichiorurile, amidonul, faina, zeama de lamaie si praful de copt.
Fundul formei de tort se imbraca cu hartie de copt si apoi toata se tapeteaza cu unt si se pudreaza cu faina.
Se toarna compozitia in forma si se coace 40 minute la cuptorul incins anterior la 180 grade.
Se lasa asa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se taie pe orizontala in 2 sau 3 straturi.
Pentru crema se amesteca zaharul pudra cu mascarpone, iaurt si frisca. In 50ml cafea rece se lasa 10 minute la inmuiat gelatina. Apoi se topeste la microunde si se toarna cate putin in amestecul de mascarpone, iaurt si frisca.
Se mai bate putin cu mixerul pentru a se aera.
In forma de tort se aseaza din nou blaturile si crema intre ele. Se lasa totul la frigider, cel putin doua ore.
Pentru glazura se topeste la microunde ciocolata alba in frisca. Gelatina se pune la inmuiat in cafea rece. Apoi se topeste la microunde si se adauga in fir subtire in ciocolata topita.
Se scoate tortul din frigider. Se toarna deasupra glazura si se decoreaza cu fructele.
Intrun ibric se topesc 100g de zahar cu 50ml apa pana se obtine un caramel deschis la culoare. Se orneaza fructele cu firisoare de caramel.