Tort Ancuta Joconde

S-a dovedit ca mai am mult de invatat in arta cofetariei. Abia acum am descoperit acest blat minunat care se numeste “Joconde”. Etimologia cuvantului imi este necunoscuta, dar reteta este minunata, chiar “criminala”. Prin urmare, invitatii Ancutei au trebuit sa faca si ei cunostinta cu aceasta revelatie.

Ingrediente, pentru 16 portii:
Blatul Joconde:
• 285 g de unt cu 82% grăsime
• 285 g de zahăr
• 10 ouă
• 200 g făină de migdale
• 85 g de făină
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 1 praf de sare
Crema cu piure de castane:
• 250g mascarpone
• 200g frisca
• 25g zahar pudra
• 150g piure de castane
• 25g migdale macinate
Crema cu ceai verde
• 250g mascarpone
• 200g frisca
• 25g zahar pudra
• 50g ceai-latte indulcit instant
• 25g migdale macinate
Crema cu ness
• 250g mascarpone
• 200g frisca
• 25g zahar pudra
• 10g ness
• 25g migdale macinate
Glazura de ciocolata alba
• 90 grame apa
• 110 grame zahar
• 75 de grame frisca lichida
• 50 grame ciocolata alba de calitate
• 5g praf de gelatina
Decor: Petale de trandafir glazurate
• 7 petale de trandafir
• 1 albus
• 30ml apa
• 50g zahar

Am folosit migdale crude pe care le-am oparit si apoi le-am curatat de pielita. Le-am rumenit usor intro tigaie si apoi le-am rasnit in rasnita de cafea.
Am frecat untul moale cu 200g de zahar si am adaugat, pe rand galbenusurile, migdalele, faina si vanilia. Separat, am batut albusurile cu un praf de sare si cu 85g de zahar. Am adaugat, treptat, si bezeaua in compozita cu migdale.
Coacerea se face in doua tavi mari, de aragaz, tapetate cu hartie de copt si dureaza 20-25 de minute pentru fiecare. Rezulta doua blaturi cu grosimea de 1 cm. Dupa ce se racesc, se taie blaturile pe lung si vom obtine 4 blaturi dreptunghiulare.
Pentru fiecare crema, am batut frisca si am amestecat-o cu mascarpone si cu aromele specifice. In fiecare crema am adaugat, pentru textura, si migdale macinate.
Am montat tortul si l-am lasa peste noapte la frigider.

Pentru glazura de ciocolata alba intai se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Intro cratita se fierb zaharul si apa pana cand zaharul s-a topit. Se opreste focul, se adauga frisca lichida si ciocolata si se omogenizeaza usor pana s-au dizolvat ingredientele. Apoi se adauga gelatina topita anterior, timp de 15 secunde la microunde peste ciocolata. Se amesteca usor pana se incorporeaza gelatina.
Se toarna glazura calduta peste tort si se lasa la racit.

Eu am ornat cu petale de trandafir zaharisite si afine. Petalele spalate si uscate au fost unse cu pensula cu albusul batut cu putina apa rece. Apoi am turnat zahat tos peste ele, cu lingurita si pe o parte si pe alta. Le-am lasat sa se usuce pe un gratar de prajituri peste noapte.

Desi oaspetii au primit cate o feliuta subtire de tort au fost incantati. Sigur voi folosi minunatul blat Jocond si cu alte ocazii si in alte combinatii.
Chiar si “cofetareasa-criminala” numarul unu s-a exprimat: “Bun-bun”.