Este o prajitura usor de facut cu care am avut intotdeauna mare succes pentru ca e foarte buna dar si foarte aspectuoasa. Aveti aici reteta cu 2 feluri de fructe : portocale sau piersici in compot dar puteti foarte bine sa faceti si cu alte fructe gen caise, prune, pere in compot, zmeura, etc. Singurul fruct pe care l-as exclude cu desavarsire este marul.
Ingrediente
Blat:
250 g faina
100 g zahar, preferabil pudra
1/2 lingurita scortisoara (optional)
150 g unt
1 galbenus
Umplutura:
5 portocale sau un borcan mare compot de piersici
4 oua
300 g branza de vaci
450 g mascarpone sau smantana grasa
100 g unt
150 g zahar pereferabil pudra
1 plic praf de budinca de vanilie
Blat:
Se bate untul, scos cu jumatate de ora inainte din frigider, cu zahar, dupa care se adauga galbenusul si la final faina si scortisoara. Va recomand ca in cazul in care cu paletele normale ale mixerului aveti probleme sa omogenizati aluatul, dupa ce o sa adaugati faina va deveni destul de faramicios, sa folositi paletele in spirala. Se da o forma sferica aluatului care se infasoara in folie si se lasa la frigider jumatate de ora.
Umplutura:
Se separa ouale si se bate albusul. Separat se amesteca branza cu galbenususile, untul moale, mascarpone, zahar. Daca faceti varianta cu portocale adaugati coaja si sucul de la o portocala. In amestecul de branza se adauga praful de budinca si la final albusurile. Amestecarea albusurilor se face de preferinta amestecand de jos in sus, usor, rezultatul fiind o umplutura mai spumoasa. Puteti face operatia asta si folosind mixerul pe o viteza mai mica.
Se decojesc 4 portocale si se taie in felii. Daca folositi piersici ele se scot din compot si se scurg de zeama apoi se lasa pe pe un prosop de hartie.
Coacere:
Se incinge cuptorul la 175-180 de grade. Se imbraca in aluat o forma rotunda si inalta(diametru 24-26 cm), tapetata in prealabil cu unt si faina, ridicand o margine de circa 4 cm (pana la urma in functie de cat de inalta e tava si de cat aluat aveti). Pentru operatia asta va recomand sa faceti in felul urmator : din 2/3 din aluat sa acoperiti fundul tavii si din o treime sa faceti marginea. Modalitatea cea mai simpla pe care am gasit-o eu de a intinde un aluat este utilizand folie transparenta. Metoda are avantajul ca aluatul nu se lipeste de nimic si e si usor de pus in tava. Puneti 2/3 din aluat intre 2 folii transparente si cu un facalet intindeti aluatul in asa fel incat sa optineti un cerc de dimensiunea fundului tavii si o lipiti pe fundul tavii. Partea ramasa din aluat o impartiti in 2 si din care faceti rulouri, lungimea lor totala trebuie sa fie aproximativ egala cu perimetrul tavii. Aplicati rulorile peretii tavii, presandu-le in asa fel incat grosimea sa fie uniforma si sa obtineti si o inaltime a marginii de circa 4 cm. Se introduce inauntru compozitia de branza, se niveleaza iar deasupra se aseaza feliile de portocala/jumatatile de piersici.
Se coace circa 70 de minute. Cand tarta este gata, umplutura e complet coagulata si usor rumenita, se opreste focul, se deschide usa de la cuptor si se mai lasa tarta inauntru 15 minute. Tarta se scoate prin rasturnare folosind 2 farfurii. Se rastoarna pe una, se pune cealalata pe fundul prajiturii, se invarte si gata. Aveti grija ca in acest proces sa nu apasati pe farfurii.
Succes
Permalink
Foarte buna, o sa ii fac poze cand o faci pe urmatoarea… dupa care o sa o mananc!
Permalink
Foarte detailata reteta. E adresata unui mare grup de gospodine. Mi-a placut ca nu e o simpla reteta, ci e completata cu sfaturi de “manipulare” si dexteritate. Felicitari.
Permalink
astept o invitatie la papa bun 😉