Supa-crema de praz

Pentru petrecerea de „taierea motului” am pregatit un amouse buche fierbinte: supa de praz cu crutoane servita in cescute mici de espresso.

 

Ingrediente

  • 1kg praz, partea alba si putin din cea verde, taiat inele
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 telina mica
  • 1 ceapa
  • 2 cartofi
  • Sare, piper
  • ½ lingurita chimen
  • ½ lingurita boabe de coriandru
  • Crutoane, pentru servit

 

In 2 litri de apa se pun: prazul, morcovul, pastarnacul, telina, cartofii si ceapa si se fierb pana se inmoaie.

Cand sunt fierte se adauga chimenul si coriandrul, putin zdobite, si se lasa sub capac cateva minute.

Apoi se paseaza cu blenderul. Se pun sare si piper, eventual si fulgi de ardei iute. Se mai adauga apa fiarta, daca este cazul, pana se obtine consistenta dorita.

Se trece totul prin strecuratoare pentru a obtine o supa foarte fina.

 

O alta varianta a acestei supe se poate face cu prazul calit in putin unt si cu bucatele de bacon rumenite puse deasupra. Astfel, devine o supa de servit la felul intai in zilele de iarna.