Sufleu de conopida cu maioneza de avocado
N-as putea spune ca imi plac legumele crucifere: varza, conopida sau broccoli. Dupa multe ezitari si dupa ce am respins hotarat opiniile favorabile ale unor prietene sau verisoare, am incercat si eu.
Ce sa fac? Trebuie sa recunosc ca budincuta asta galbena, care arata ca o prajitura, m-a cucerit si chiar a avut efecte „criminale” asupra degustatorilor.
Pentru sufleu:
• O conopida, cca 1 kg
• 50g unt
• 50g faina
• 100g telemea de oaie
• 100g branza de vaci
• 200ml lapte
• Un praf de nucsoara
• 4 oua Ouale au fost de la Poienari, si asta explica frumoasa culoare galbena.
• Un praf de sare
• Un praf de piper alb
Pentru maioneza:
• 1 avocado bine copt
• 1 lingurita de mustar
• Zeama de la o jumatate de lamaie
• 1 praf de sare
• 100ml ulei
Decor: cipsuri din conopida
Conopida se desface in buchetele si se fierbe in apa cu sare timp de 10 minute. Se scurge si se lasa la racit.
Se combina laptele cu 200ml din zeama in care a fiert conopida.
Se topeste untul si se rumeneste in el faina. Se stinge, turnand treptat laptele fierbinte. Se adauga telemeaua rasa, branza de vaci si nucsoara. Se amesteca bine cu un tel. Se mai lasa totul sa fiarba inca 5 minute.
Apoi, dupa ce s-a racit aceasta compozitie, se adauga ouale, unul cate unul, amestecand cu mixerul pentru omogenizare.
Se aseaza buchetelele de conopida in vasul de copt si peste ele se toarna sosul.
Eu am folosit o forma din sticla de Yena si am aprins focul la cuptor dupa ce am bagat sufleul la copt. A durat cam 45 de minute pana s-a inchegat si s-a rumenit putin deasupra.
Pentru maioneza verde am curatat avocado-ul, l-am pus intrun castron si l-am stropit imediat cu zeama de lamaie. Am adaugat mustar si am facut o maioneza turnand uleiul in fir subtire.
Am pastrat cateva feliute subtiri din conopida cruda si le-am prajit in baie de ulei incins. In cateva minute au prins culoare. Le-am pus pe servetele sa se usuce bine. Cu ele si cu o feliuta de rosie am decorat maioneza cea verde.