Prajitura rasturnata, cu prune

wp_20160925_003
Cu regret pentru prunele de la Cottage Poe, care anul acesta au sucombat in fata unei nemiloase ploi cu grindina, am apelat la suratele lor din piata si am copt aceasta nostalgica prajitura.

Pentru 8-10 portii:
• 150g unt, cu 80% grasime
• 200g zahar
• 8 prune mari
• 4 oua
• 140g faina
• 10g cacao
• 50g ciocolata amara, cu 70% cacao
• 50ml rom
• ½ lingurita scortisoara
Cu ceva pragatire in avans, aceasta minunata prajitura se face foarte usor. Preliminariile sunt:
– Se incalzeste cuptorul la 180 grade
– Se taie prunele in jumatate si se scoate samburele
– Se separa galbenusurile de albusuri
– Ciocolata se marunteste
– Se topeste la microunde o bucata de 100g de unt
In craticioara in care se va coace prajitura (cu diametrul de 20-22cm) se pun pe foc: 50g unt, 100g de zahar si putina apa. Dupa 4-5 minute se formeaza un caramel frumos colorat. Se adauga prunele, se opreste focul si se amesteca prunele pana cand se acopera cu caramel. Dupa preferinta, prunele se aseaza pe fundul vasului cu partea taiata in sus sau in jos.
Se bate albusul cu 50g zahar pana se obtine o bezea. Cele 100g de unt topit se amesteca cu restul de 50g de zahar si apoi, treptat cu cate un galbenus, faina, cacao, rom si scortisoara. In final, se pun albusurile batute si se incorporeaza cu blandete (!). Acest aluat se toarna peste prunele caramelizate. Deasupra se presara ciocolata maruntita.
La cuptor, coacerea dureaza 30-40 minute. Dupa ce se face testul cu scobitoarea, se scoate prajitura si se lasa sa se raceasca 10 minute.
Daca trebuie, se desprinde usor prajitura de peretii vasului si se rastoarna pe un platou. In jurul ei se va forma un sirop minunat.
Atentie! Romul din prajitura nu are doar scopul de a o parfuma. Se simte destul de bine alcoolul, ceea ce face prajitura si mai interesanta. Totusi, daca si copiii sunt invitati la desert, renuntati la rom si dublati cantitatea de scortisoara.

Comenteaza