Cozonac extraordinar
De cand sunt mandra posesoare a minunatului robot Kitchen Aid incerc retete dificile. Cu ajutorul lui si cu foarte multa rabdare am reusit cel mai grozav cozonac din istoria familiei. Reteta este 98% a lui Adi Hadean dar am adus si eu mici contributii.
Ingrediente:
1. Maia
– Drojdie proaspata – 25 g
– Faina 000 – 30g
– Lapte caldut (28oC) – 60g
2. Aluat
– 2 oua intregi (100g)
– 2 galbenusuri (60g)
– Zahar – 80g
– Sare – 5g
– Coaja rasa de la o lamaie si o portocala
– Rom – 60g
– Extract de vanilie
– Unt – 150g
– Faina 000 – 500g
– Lapte rece – 60g
3. Umplutura
– Nuca macinata fin – 200g
– Zahar pudra – 100g
– Cacao – 25g
– Oua – 2 bucati
– Coniac – 25g
– Sare – un praf
4. Sirop
– Zahar – 600g
– Apa – 200g
– Coniac – 200g
– Baton de vanilie – 1 buc
- Intr-un castron mare se pune drojdia proaspătă, făina şi laptele. Se amestecă totul cu un tel până se omogenizează şi se lasă la dospit la temperatura camerei (21oC) 10-15 minute sau până face un dom .
- În bolul de la mixer-ul planetar, punem ouale, galbenusurile, zaharul, sarea, coaja rasă de la o lămâie şi o portocală mari, romul si vanilia pe care le batem spumă cu telul.
Când ouăle au făcut spuma scoateţi telul şi înlocuiţi-l cu cârligul de aluat, adăugaţi maiaua, faina şi laptele rece. Frământaţi aluatul la viteză medie până când coca se desprinde de pe bol după care adăugaţi untul moale . Amestecaţi doar până se încorporează. Transferaţi coca din bolul de la mixer într-un alt bol uns cu ulei şi acoperiţi-o cu folie de plastic. Ţineţi-o la frigider minim 2 ore . - Intre timp pregătiţi o umplutură din nucă măcinată până la stadiul de pastă, amestecată cu zahăr pudră, cacao,ouă, coniac şi un praf de sare. Eu am adaugat la umplutura si visine confiate si bucatele de rahat.
- Pregătiţi şi un sirop din zahăr si apă. Luaţi-l de pe foc când tot zahărul s-a dizolvat. Lăsaţi-l să se răcească puţin şi adaugati coniac si un baton de vanilie. Acoperiţi-l şi păstraţi-l pentru mai târziu.
- Scoateţi coca de la frigider, tăiaţi-o în două şi formaţi două bile egale din ea. Puneţi fiecare bilă în folie de plastic unsă cu ulei şi returnaţi coca înapoi la frigider pentru încă 3 ore. Fiecare bucata se intinde într-un dreptunghi de aproximativ 30×40 de centimetri si se pune deasupra jumatate din umplutură până înspre margini. Rulaţi aluatul din aproape în aproape, ţinând strâns pe toată lungimea cu ajutorul degetelor şi podului palmei şi când ajungeţi la capăt.
- Suprapuneti cele doua rulouri pe planseta unsa, in forma de cruce si apoi le impletiti. Între timp pregătiţi forme de cozonac. Ungeţi-le cu unt topit. Pentru o asigurare suplimentară decupaţi nişte fâşii de hârtie de copt pe lung şi pe lat şi acoperiţi fiecare formă cu ele. Puneţi acum deja cozonacul în formă. Acoperiţi forma cu folie de plastic. Puneţi formele în frigider şi lăsaţile să crească peste noapte sau măcar vreo 8 ore.
- Puneţi în cuptor o oală cu apă fiartă şi închideţi uşa. Scoateţi cele două forme din frigider, daţi-le plasticul la o parte şi puneţi-le în cuptorul aburind pentru 30 de minute. Apoi scoateţi oala din cuptor. Incalziti cuptorul la 160 oC sau undeva între foc mediu şi mic şi coaceţi în sfârşit cozonacul timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul e gata când e bine rumenit şi ferm la atingere. După ce s-a copt lăsaţi-l să se răcească 5 minute în afara formei după care îmbăiaţi-l pentru 10-15 secunde în sirop. Scurgeţi excesul şi returnaţi cozonacul în formă. Acoperiţi forma cu folie de plastic şi lăsaţi-l aşa o zi.
Eu nu am avut rabdare si l-am gustat dupa 3 ore. Era minunat dar se simtea coniacul destul de puternic. Dar, a doua zi cozonacul a pastrat numai aroma de coniac si parfumul de cozonac adevarat.
Cristos a inviat!