CIULAMA DE CIUPERCI, reteta experimentala
Mancarica de iarna, una din preferatele mele. pe care am fabricat-o pe vreme de viscol. Te incalzeste si te inveseleste. Dar, te duce cu gandul la Poienari, unde mamaliga parca e mai buna.
Ingrediente, 3-4 portii:
• 300g ciuperci champinon
• 1 ceapa
• 50 g ciuperci (de preferat manatarci) uscate
• 2 linguri de ulei
• 1 lingura de unt
• 3 lingurite faina
• Sare, piper
Desi fac de obicei reteta clasica de ciulama (ciuperci si ceapa fierte care se toarna impreuna cu zeama in care au fiert peste faina calita in ulei), astazi am incercat ceva putin diferit. A iesit, desigur, ciulamaua-criminala…
Am pus ciupercile uscate la inmuiat in apa fierbinte unde l-am lasat cam 20 minute.
Am tocat ceapa marunt. Ciupercile le-am taiat in 6-8 bucatele. Am pus la calit ceapa si ciupercile in putin ulei incins. Le-am lasat pana s-a evaporat toata zeama din ciuperci si chiar pana
s-au rumenit putin. Am turnat in cratita ciupercile rehidratate impreuna cu apa in care s-au inmuiat. Am mai fiert 10 minute.
Intr-un castronel am amestecat bine untul moale cu faina. Am turnat untul cu faina peste ciuperci si am amestecat bine. Imediat am adaugat apa fierbinte, am amestecat pana ciulamaua a capatat consistenta necesara.
In total am folosit cam 500 ml de apa.
Se asorteaza cel mai bine cu mamaliga.