Boeuf bourguignon


Si iata un fel de mancare care nu mai necesita prezentare. Desi e o reteta clasica nu m-am incumetat niciodata sa o fac pana nu am avut cocota mea :-). Cum am primit de curand in dar o cocota minunata m-am pus de indata pe facut mancaruri din carne de vita. In caz ca nu stiti inca, cocota e un fel de ceaun cu capac numai ca frantuzesc si deci mult mai fitos. Fitos sau nu e o cratita minune care face carnea de vita sa devina incredibil de frageda.

1 kg carne de vita de preferinta antricot
50 g unt
100 g bacon
2 cepe
2 morcovi
30 g faina
2 catei de usturoi
1 sticla de vin rosu de preferat de Bourgogne daca vreti sa fiti extrem de rigurosi
2-3 fire de patrunjel, 1 fir de cimbru , 1 foaie de dafin
300 g ciuperci champignon (optional)

Se taie carnea cuburi maricele. Se taie ceapa julien. Se curata morcovii si se taie felii fine. Se taie fasii baconul.

Intr-o cocota se topeste untul, se adauga si putin ulei si se caleste baconul, bucatile de carne si mai apoi ceapa si morcovii. Cand inceape sa se rumeneasca un pic presarati faina, amestecati bine si adaugati vinul rosu. Trebuie pus atat vin cat sa acopere carnea.

Adaugati usturoiul pisat, ierburile aromatice, sare si piper dupa care puneti capacul, dati focul mic si lasati sa fiarba 2, 3 ore. Daca o data ce carnea s-a facut sosul nu are consistenta, scoteti capacul si mai tineti un pic pe foc pana se ingroasa sosul.

Daca vreti sa folositi si ciuperci, acestea trebuie adaugate cu circa 20 de minute inainte ca mancarea sa fie gata.

Eu am servit vacuta bourguignon alaturi de tagliatelle dar merge foarte bine si cu cartofi sau doar cu o salata verde. Poate ca 3 ore timp de preparare vi se pare mult, dar rezultatul merita si pana la urma nu-i nici atat de greu sa amesteci din cand in cand intr-o oala. Unde mai pui ca-i o cocota.

Bon apetit!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.