ZACUSCA MEA
Musafirilor sositi la petrecerea de Sfantul Ion, le-am servit un „meniu de criza” cu preparate clasice. Desi nu a fost nimic spectaculos (exceptand desertul, bineinteles), succesul nu s-a lasat asteptat.
In compensatie, voi dezvalui reteta mea de „Zacusca-criminala”.
Pentru 12 borcane mari:
7 kg vinete; 7 kg gogosari; 2 kg ceapa; 5 kg rosii; 1 l ulei; 1 borcan de 800g bulion (24%) din comert, foi de dafin; boabe de piper; sare; 10 aspirine romanesti
Mod de preparare:
• VINETE – coapte pe flacara sau pe jar, curatate cat sunt fierbinti si scurse cam 2-3 ore. Ulterior se taie bucati cam 2x2cm
• GOGOSARI – se coc in cuptor sau pe tabla, se pun intro cratita, se presara sare si se acopera cu capac cam 30 minute. Se curata de pielite, samburi si cotoare. Ulterior se taie bucati cam 2x2cm
• ROSII – 5 KG – se paseaza cu blenderul si se face un suc care se fierbe pana scade la jumatate.
• CEAPA– se curata si se toaca. Nu trebuie foarte marunt. Se pune uleiul in strat de 2 cm la incins intro cratita. Se caleste ceapa la foc mic, cca 30 minute.
In final se pun vinetele, gogosarii, rosiile si bulionul peste ceapa calita.
Se adauga foile de dafin, ardei iute (optional), sare, piper boabe.
Se fierb toate impreuna, la foc mic, cca 2-3 ore, pana scade mult compozitia. Spre sfarsit se pune aspirina pisata.
Teoretic zacusca este gata cand se ridica uleiul la suprafata. In caz ca este prea mult ulei, acesta se elimina inainte de a turna compozitia in borcane.
Se umplu borcanele, se pun capacele. Se intorc borcanele pe capac si se acopera cu o patura pana se racesc, cam 12 ore. Daca zacusca a fiert 2-3 ore si are aspirina, nu mai este nevoie de fierbere la bain-marie.