Tort Marcela, cu cafea si curmale

Pentru cine nu cunoaste, Marcela este bunica si strabunica. De curand a implinit 80 de ani, iar cele doua cofetarese „criminale” i-au pregatit acest tort-surpriza in care i-au dezvaluit si numele de alint – Mica.Pentru 20 persoane

Blat:

12 oua

  • 375g zahar brun, pudra
  • 270g faina
  • 270g amidon
  • 100g unt
  • 60ml lichior de cafea
  • 30ml lichior de cacao
  • 80g granule de ciocolata
  • 2.5 lingurite praf de copt
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • 1 praf de sare

Crema de cafea:

  • 250g mascarpone
  • 250g smantana pentru frisca
  • 100g zahar brun, pudra
  • 50ml cafea tare, preparata
  • 10g gelatina pudra

 Crema de curmale:

  • 200g curmale
  • 100ml lapte
  • 100g mascarpone
  • 100g unt moale
  • 60ml lichior de portocale
  • 1 lingurita extract de vanilie

Decor: cuvertura din icing, crizanteme din fondant

Preparare: Se bat foarte bine albusurile cu zaharul pudra. Apoi se incorporeaza, alternativ, galbenusurile, lichiorurile, amidonul, faina, zeama de lamaie si praful de copt.

Fundul formei de tort se imbraca cu hartie de copt si apoi toata se tapeteaza cu unt si se pudreaza cu faina.
Se toarna compozitia in forma cu diametrul de 28 cm si se coace 60 minute la cuptorul incins anterior la 180 grade.
Se lasa asa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se taie pe orizontala in 4 straturi.
Pentru crema de cafea se amesteca zaharul pudra cu mascarpone si frisca. In 50ml cafea rece se lasa 10 minute la inmuiat gelatina. Apoi se topeste la microunde si se toarna cate putin in amestecul de mascarpone si frisca.
Se mai bate putin cu mixerul pentru a se aera.

Crema de curmale se prepara din curmalele pasate cu blenderul, untul moale, mascarpone si arome.
In forma de tort se aseaza din nou un blat peste care se pune o jumatate din crema de cafea. Peste al doilea blat se pune crema de curmale, iar peste al treilea din nou crema de cafea. Se lasa totul la frigider, cel putin doua ore.

Dupa ce s-a racit tortul se niveleaza cu putin unt moale si apoi se imbraca in icing.

Acest tort a fost ornat de catre maestra in „decoratii criminale” cu crizanteme mov pe fond lila. O realizare foarte eleganta care a facut senzatie !!!