Tort fistic si trandafiri “Ancuta”


In fiecare an, in ianuarie, dau un examen. Ma straduiesc sa fiu la inaltimea exigentelor celei mai tari “criminale” care se aniverseaza la inceputul iernii. Acum am incercat cu un tort cu aspiratii orientale. Se pare ca am reusit.

Blat cu fistic:
• 460g faina alba
• 60g amidon
• 75g fistic rasnit
• 1 lingurita cardamom macinat
• 1/2 lingurita sare
• 3 lingurite praf de copt
• 6 oua, separate
• 350g unt, temperatura camerei
• 2 lingurite coaja de lamaie
• 350g zahar + 100g zahar
• 240ml lapte
• 240ml lapte batut
• 2 lingurite extract de vanilie
• 2 lingurite apa de trandafiri
Crema de mascarpone:
• 400g mascarpone
• 250g ciocolata alba, topita si racita
• 300ml frisca lichida, batuta
• 2 lingurite extract de vanilie
• 2 lingurite apa de trandafiri
• 100g fistic tocat
• 100g zmeura
• 100g afine
Glazura “oglinda”
• 180g apa
• 220g zahar
• 150g frisca
• 100g ciocolata alba
• 8g gelatina praf
• Colorant portocaliu
Decor
• 6 petale de trandafir
• 1 albus de ou
• 100g zahar alb fin
• 50g zmeura
• 20g fistic (bucati si pudra)

Preparare – blat:
Pentru acest tort , impartit ulterior in 20 de portii, folositi 2 forme metalice, detasabile, cu diametrul de 28cm, tapetate cu hartie de copt.
Amestecati faina, amidonul, fisticul, cardamomul, sarea si praful de copt intr-un bol.
In alt bol, mixati untul cu 350 zahar si coaja de lamaie pana obtineti o compozitie cremoasa, deschisa la culoare, cel putin 5 minute.
Adaugati galbenusurile, unul cate unul, si mixati alte 5 minute.
Combinati laptele, laptele batut, vanilia si apa de trandafiri intr-un vas.
Adaugati faina peste amestecul de unt, alternand-o cu laptele. Incepeti cu faina si terminati cu faina.
Mixati albusurile spuma si apoi adaugati 100g zahar, treptat, mixand bine pana obtineti o bezea ferma si lucioasa.
Incorporati bezeaua in aluat apoi impartiti blatul intre cele doua tavi.
Coaceti pentru 30-40 minute pana blaturile trec testul scobitorii.
Lasati blaturile sa se raceasca in tavi apoi taiati fiecare blat in jumatate, obtinand astfel 4 discuri de blat.
Crema:
Mixati branza mascarpone cu vanilia si apa de trandafiri.
Adaugati ciocolata topita si racita apoi incorporati frisca batuta.
Pentru a asambla tortul, asezati un disc de blat pe un platou. Acoperiti cu 2-3 linguri de crema, apoi cu fistic tocat, afine si zmeura. Asezati un nou disc de blat deasupra si continuati cu mascarpone, fistic, afine si zmeura etc.
Glazura oglinda:
Din apa si zahar faceti un sirop care se fierbe doua minute. Adaugati ciocolata alba, rupta in bucati mici. Amestecati si apoi adaugati frisca lichida. Gelatina hidratata in 50ml de apa si topita la microunde se toarna in glazura. Eu am colorat glazura cu putin colorant-gel portocaliu. Dupa ce s-a racorit, turnati glazura peste tort si decorati cu fructe si petale de trandafir zaharisite.
Petale de trandafir cristalizate:
Bateti usor albusul de ou.
Pensulati fiecare petala cu albus de ou apoi presarati-o cu zahar. Scuturati excesul de zahar si asezati petalele intr-o tava sau platou. Lasati cateva ore la temperatura camerei sa se usuce si folositi pentru a decora torturi, tarte, cupcakes sau alte deserturi.
Acelasi procedeu poate fi folosit si pentru alte flori.
Reteta este inspirata din http://pastry-workshop.com dar are si mici contributii personale si “criminale”.