Tort Copola
Pentru ziua traditionala de incepere a anului scolar, care este si ziua mea (15 septembrie), am construit, un tort architectural, aproape o cupola renascentista. Dar “criminal” de mancabila.
Structura de rezistenta a cupolei se pune in opera zidind felii de rulada pe peretii interiori ai unui castron boltit (captusiti in prealabil cu o folie de plastic). Ulterior, bolta se umple cu crema si se inchide cu alte spirale rulate. Se cladeste monumentul prin rasturnare si se zugraveste cu glazura acrisoara.
Complicat? Nu chiar! Dar, de efect si gustos!
Ingrediente pentru doua rulade:
• 2 x 5 oua
• 2 x 125 g zahar tos
• 2 x 125 g faina alba, cernuta
• 2 x un varf de cutit de sare
• 2 x 1 plic de zahar vanilat
• 2 x 250 g gem de caise (sau de zmeura, macese, etc)
Ingrediente pentru crema:
• 500 ml lapte
• 30g amidon
• 50g zahar
• 500 g mascarpone
• 250 g smantana de frisca
• 20 g gelatina pudra + 60 ml apa
• 60 ml sirop de menta
• 200 g fructe uscate (caise, stafide, merisoare)
• 40 ml sirop de menta + 200 ml apa
Ingrediente pentru glazura:
• 250 g gem de caise
• 10 g gelatina pudra + 30 ml apa
Preparare:
Se pregatesc intai cele doua rulade.
Se bat, foarte bine 5 albusuri cu 125 g zahar tos, pana cand se formeaza o bezea tare si in care nu se mai simte zaharul. Se adauga, pe rand, galbenusurile, zaharul vanilat si faina cernuta. Compozitia se toarna in tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt. In cuptorul, incins in prealabil, se coace foaia de rulada in cca 15 minute. Asa fierbinte, se rastoarna peste alta hartie de copt , asezata pe un prosop de bucatarie. Se dezlipeste, foarte usor, hartia pe care s-a copt. Apoi foaia de rulada de rasuceste, pe lung, cu tot cu hartia de copt cea curata, se infasoara in prosop si se lasa sa se raceasca. La fel se procedeaza si pentru a doua rulada.
Dupa ce s-au racit, cele doua foi se umplu cu gem de caise, se ruleaza din nou, cat mai strans, se lasa la frigider cam 30 de minute si apoi se taie in felii egale de 1 – 1,5 cm grosime.
Pentru crema, intai se prepara o budinca. Amidonul se dizolva in 50 ml lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert, cu zaharul. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga amidonul dizolvat si se amesteca pana se formeaza o crema consistenta. Aceasta se lasa la racit pana este putin calduta.
Fructele uscate se lasa la inmuiat timp de 2 ore in sirop de menta (40ml sirop + 200ml apa). Se scurg si se lasa pe un servet de hartie pentru a se usca.
Intre timp se dizolva gelatina pudra in apa timp de 10 minute. Se topeste in 30 de secunde la microunde, fara a se incalzi prea mult.
In budinca cu amidon, se toarna: gelatina dizolvata, fructele aromatizate, mascarpone, frisca batuta anterior si siropul de menta. Totul se amesteca usor cu mixerul. Crema va capata o nuanta usor verzuie.
Urmeaza, acum, asamblarea tortului. Castronul ales (cu un diametru de cca 24 cm) se captuseste cu folie transparenta, alimentara. Feliile de rulada se aseaza pe fundul si pe peretii castronului. Golurile dintre feliile in spirala se umplu cu bucatele de rulada. Se toarna toata crema. Totul se acopera cu alte felii de rulada si cu folie transparenta. Se pune tortul la frigider cateva ore, sau peste noapte.
A doua zi, cupola se rastoarna pe platoul de tort si se glazureaza.
Din gem de caise, stracurat, si gelatina dizolvata si topita de face o glazura care se aplica cu pensula pe tort. Aceasta are rolul de a opri uscarea tortului si de ai da un aspect “glamour”.