TIRAMISU CU CAPSUNI
Rodul unei inspiratii subite, aceasta reteta a fost compusa si pusa in opera in mai putin de o ora.
Adica am cumparat primele capsuni – romanesti, adevarate – vazute pe marginea drumului Pitesti – Campulung, am achizitionat piscoturi si mascarpone din piata Campulung si am pregatit prajitura doar intr-o ora.
1,5 kg capsuni
750 g mascarpone
2 linguri de zahar pudra
300 ml lichior de capsuni sau de fructe de padure
1 pachet piscoturi
2 plicuri gelatina
2 galbenusuri
Am pregatit o cratita de 2l, tapetand-o cu folie transparenta. Am masurat inaltimea piscoturilor fata de inaltimea cratitei.
Am taiat din fiecare piscot cate o bucatica, in asa fel incat piscoturile, puse “in picioare” sa nu depaseasca marginea formei.
Cam 15-16 capsuni mai frumoase le-am pastrat pentru decor. Alte 10 capsuni le-am taiat bucatele. Restul de capsuni le-am pasat cu blenderul. Crema de capsuni am amestecat-o cu mascarpone si galbenusurile frecate anterior cu zaharul pudra. Am adaugat si gelatina dizolvata in apa calda.
In aceasta compozitie am pus capsunile taiate cubulete precum si bucatelele de piscoturi trecute rapid prin lichior.
Pentru asamblare am rezemat de peretii cratitei, piscuturile puse pe verticala, dupa ce le-am trecut prin lichior. Apoi am turnat la mijloc crema si am acoperit totul cu folia transparenta.
Tortul a stat pana dimineata la frigider. L-am rasturnat pe un platou rotund, am indepartat folia si l-am ornat cu capsuni taiate in doua, pe lung.
Cand am servit feliile de prajitura am adaugat si 4-5 capsuni tinute peste noapte in frigider cu ceva zahar deasupra.
De aceasta data, victimele au fost musafirii sositi la Poienari, dintre care unii au renuntat subit la dieta numai cand au privit “ispita”. Succesul a fost rasunator.