Terina de foie gras

IMG-20151227-WA0000Dupa cum va spuneam m-am trezit cu ficatul de rata si a trebuit sa fac ceva cu el. Mi-am intrebat verisoara franceza si am aflat ca e super usor sa faci o terina de foie gras.

Ingrediente:
Un ficat de rata de 500g
2 linguri porto
sare si piper

Partea cea mai complicata a acestei retete este scoaterea nervurilor din ficat. La asta m-a ajutat victima mea preferata. Cum ziceam si la beef wellington, e foarte important sa indepartam cu grija toate nervurile, altfel ele dau gust amar.

Asezati bucatile de ficat in vasul in care veti prepara terina. Pentru asta trebuie sa folositi un vas de ceramica glazurat. Sarati si piperati bucatelele de ficat si adaugati cele 2 linguri de porto. Acoperiti vasul si lasati la frigider 24 de ore, eu nu am avut atat timp la dispozitie si am lasat doar 8 ore.

Incalziti cuptorul la 150 grade. Prepararea se face la bain marie, e important sa puneti apa pana aproape de marginea de sus a vasului in care preparati terina. Deasemenea apa trebuie sa fiarba atunci cand bagati vasele in cuptor, asta e simplu de facut, puneti pur si simplu cratita cu apa pe foc iar cand fierbe apa bagati in cuptor.

Lasati la cuptor 35 de minute. Decupati un carton de dimensiunea vasului de terina si acoperiti-l cu folie de inox. Acoperiti ficatul cu capacul de carton si presati cu o greutate mare. Rolul asezarii unei greutati peste terina este ca grasimea sa iasa la suprafata si ficatul sa devina compact. Lasati la frigider cu tot cu greutate minim 12 ore.

Treceti lama unui cutit pe marginea vasului si rasturnati terina pe farfuria de servire. Se serveste cu dulceata de ceapa si cu paine prajita.

O nebunie!