Supa de sparanghel
Din categoria supelor-crema, una din preferatele mele este aceasta estivala si putin exotica supa.
Ingrediente:
• 500g sparanghel verde proaspat
• Un cub de concentrat de supa vegetala (sau o supa realizata din: o ceapa, un morcov, o radacina de pastarnac, una de patrunjel, o telina mica si un dovlecel mic).
• O frunza de dafin
• Un catel de usturoi
• 1 litru de apa
• O lingura de unt
• O lingura de faina
• 2 linguri ulei
• Sare, piper
• Bagheta, felii
Dupa ce se spala, sparanghelul se prelucreaza tija cu tija. Firul de sparanghel se frange in mod natural in doua segmente. Varful se pastreaza intreg si va fi rumenit in tigaie sau pe gratar. Partea de jos se toaca marunt in segmente de 2-3 mm grosime, fiindca este foarte fibroasa.
Pentru inceput se face o supa vegetala din 500ml apa ceapa, morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, telina si dovlecel. Dupa ce este gata aceasta supa se strecoara si se pastreaza pentru preparatul nostru zeama de legume si dovlecelul.
Separat, in 500ml apa se fierbe sparanghelul, frunza de dafin si usturoiul. Dupa ce sparanghelul este fiert, se scoate frunza de dafin , se adauga dovlecelul fiert si totul se paseaza. Aceasta compozitie se trece prin sita pentru a o separa de fibrele sparanghelului.
Separat se topeste untul si in el se rumeneste putin faina si imediat se toarna supa fierbinte de legume si piureul de sparanghel. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust si se mai continua fierberea inca 10 minute.
Intro tigaie se rumenesc cateva varfuri de sparanghel care apoi se scot pe un servetel de hartie pentru a se elimina uleiul in surplus. In aceasi tigaie se rumenesc si feliile de bagheta.
Farfuria cu supa se orneaza cu varfuri de sparanghel rumenite, putina smantana si coaja rasa de lamaie.
O finite de supa potrivita chiar si la mesele protocolare.