STUFAT DE PUI


Primavara ceapa si usturoiul verzi sunt vedete pe tarabe. Se combina minunat in mancarica numita „stufat”. E turceasca, e romaneasca sau mediteraniana? Cui ii pasa? E delicioso-criminalo-buna.

Pentru 4 portii:
• 4 pulpe de pui, cu piele si os
• 2 linguri de ulei
• 3 legaturi de ceapa verde
• 2 legaturi de usturoi verde
• 2 linguri de bulion
• 200 ml vin alb
• Sare, piper
• Marar verde
Preparare:
Se taie pulpele in jumatati si apoi se calesc putin in uleiul incins. Se scot intr-un castron si se tin la cald.
Ceapa si usturoiul se taie in bucati lungi de 4-5 cm care se oparesc in apa clocotita. Se scurg si se pun putin la rumenit in uleiul folosit la calitul puiului. Imediat se adauga inapoi si pulpele.
In cratita se pun: bulionul, vinul, sarea si piperul.
Cu rabdare, mancarica se fierbe la cuptor cam o ora.
Cand este gata se presara marar tocat deasupra.

Rafinamentul retetei originale (preparata cu carne de miel) era: „ firele de ceapa si usturoi verde se inoada in forma de fundite si apoi se oparesc in bors fiert”.
Poate, cu alta ocazie voi fabrica „fundite”.
Sau, poate, cititorii acestor provocari criminale vor inoda cu mai mult talent coditele de ceapa …..