Sarmale criminale
Chiar daca nu e o reteta inedita mancarea mea preferata nu putea lipsi. Reteta in sine nu este deloc complicata cel mult migaloasa.
Ingrediente:
2 verze murate mari
1 kg de carne tocata amestec vita si porc
2 cepe
200g orez cu bobul rotund
200g bacon afumat
un fir de cimbru
2 foi de dafin
1l suc de rosii
piper boabe
Se curata ceapa si se toaca marunt. Se caleste un pic dupa care se amesteca cu carnea. Se spala orezul si se amesteca in carne. Se adauga acelasi volum de apa ca cel ocupat de orez. Daca folositi o carne mai slaba puteti sa mai adaugati un pic de apa. Se pipereaza si se amesteca bine astfel incat sa rezulte o compozitie spumoasa. La sarmale nu se pune sare intrucat varza murata este suficient de sarata. Se taie baconul fasii subtiri.
Se desfac frunzele de varza si se clatesc cu apa. E bine sa folositi frunze mai mari si mai putin crete dar daca nu aveti suficiente puteti folosi si din cele mai crete. Se indeparteaza nervura de la fiecare frunza si se taie bucati cam de dimensiunea palmei voastre pe care le umpleti cu compozitie de carne. Dimensiunea asta e potrivita pentru sarmale micute. Chiar daca munciti mai mult sunt cu adevarat mai bune. Explicatia e simpla, mai multa varza. Ca sa nu iasa compozitia din sarma e bine sa indoiti peste carne 2 capete opuse ale frunzei de varza si apoi rulati. In fiecare sarma puneti o bucatica de bacon.
Varza ramasa se toaca. In cratita pe care o folositi, va recomand cu incredere o oala de lut, puneti un strat de varza tocata, un strat de sarmale dupa care repetati. Printre straturile de sarmale si varza puneti si foile de dafin, boabe de piper si firul de cimbru. Daca v-a ramas bacon il presarati in straturile de varza tocata.
Se toarna sucul de rosii si se completeaza cu apa pana la nivelul de sus al sarmalelor. Se fierb acoperite la foc mic pana cand varza este fiarta, incercati cu furculita. Se baga apoi vasul cu sarmale, fara capac, in cuptorul incins la maxim 15 minute.
Mai e nevoie sa spun cu ce se servesc?