Rissoto “orzo” cu ciuperci
In fine! Am gasit paste “orzo”, adica paste fainoase din grau dur, sub forma de boabe de orez.
Risotto din orzo se prepara ca cel original, din orez. Dar parca e putin “mai criminal”, daca se poate spune asa.
Ingrediente, pentru 2 portii:
– 200g paste orzo
– 1 ceapa mica
– 1 catel de usturoi
– 2 linguri de ulei
– 150 ml vin alb
– 750 ml supa (de pui sau din legume)
– 200g ciuperci champignon
– 1 lingura hribi uscati
– 1 dovlecel mic
– 1 lingurita de unt
– 1 lingura de branza sau parmezan ras
– Sare, piper
– Patrunjel tocat
Preparare:
Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Ciupercile se taie in feliute subtiri.
Supa se incalzeste. Ciupercile uscate se pun la inmuiat in 100 ml apa calda. Dupa ce se incinge uleiul se pun la calit ceapa, usturoiul si ciupercile, apoi, dupa 5 minute, se pun pastele orzo. Se amesteca bine, pana cand si pastele devin lucioase de la ulei. Compozitia “se stinge” cu un pahar de vin alb si se amesteca in continuare pe foc pana cand se evapora tot vinul. Se continua adaugand treptat cate un polonic de supa, ciupercile si ciupercile uscate, inclusiv apa in care s-au inmuiat. In tot acest timp se amesteca cu lingura de lemn. Se gusta intre timp de mai multe ori pana cand pastele sa inmoaie “al dente”. Toata procedura dureaza 25-30 de minute. In ultimele 10 minute se adauga dovlecelul taiat in bastonase. In final se pun sare, piper, unt si patrunjelul tocat.
Risotto se serveste cu branza sau parmezan ras deasupra.
Nu uitati paharul de vin alb alaturi.