Rata cu portocale
Craciunul acesta se pare ca a fost de influenta franceza. De fapt, intentia mea a fost de a face o mancare mai lejera pentru a doua zi de Craciun. Aveam in plan un somon cu coriandru, dar pentru ca hoardele devalizasera supermarketul cand am ajuns eu la cumparaturi. Singura varianta pe care am mai gasit-o a fost pieptul de rata, care culmea era din abundenta. Nu-mi pare deloc rau pentru ca rezultatul a fost exceptional.
Ingrediente pentru 4 persoane:
2 jumatati piept de rata
4 portocale
50g unt
1 lingurita mustar de dijon
1 lingurita de zahar pudra
Spalati o portocala si taiati un strat cat mai fin de coaja. Taiati coaja in bucatele mici. Curatati de pielite pulpa de la aceasta portocala si de la inca una si apoi taiat-o felii. Stoarceti zeama de la cele 2 portocale ramase.
Cu ajutorul unui cutit ascutit faceti un caroiaj pe pielea de pe pieptul de rata. Topiti untul intr-o tigaie antiaderenta, eu am folosit tigaia grill de fonta. Asezati pieptul de rata cu pielea in jos. Adaugati sare si piper dupa gust. O data ce a devenit pielea s-a prajit, a devenit aurie, intoarceti pieptul de rata pe cealalta parte. Lasati tot pana devine aurie, as zice ca in total 5 minunte pe o parte, 5 minute pe cealalta parte. Rezultatul va fi o carne facuta la exterior si roz la interior. De data asta trebuie sa recunosc ca mi-a iesit la marele fix carnea.
Scoateti carnea din tigaie si tineti-o la cald. Scurgeti din tigaie excesul de grasime si adaugati sucul, coaja si pulpa de portocale, zaharul si mustarul. Tineti pe foc pana cand lichidul scade si incepe sa se coaguleze.
Taiati pieptul de rata felii subtiri si serviti-l impreuna cu sosul de portocale. Merge cu orez sau cu o simpla salata verde.
O nebunie. Bon apetit!