PUIUL CARE A UCIS O PAINE (sau invers)


Oare ce origine ar avea un asa aperitiv? Bucatarie romaneasca, frantuzeasca sau italiana ? Sa zicem: un fel cosmopolit-european: mustar frantuzesc, busuios italian, paine neaos romaneasca, iar puiul de la supermarket.
Si conform tendintelor de mondializare: Puiul corporatist a invins franzela traditionala. Dar e bun.

Painea umpluta:
– O franzela obisnuita
– 800g piept de pui dezosat
– 4 cepe verzi
– 4 catei de usturoi, pisat
– 100g cascaval afumat
– 2 oua
– 50g unt
– 1 lingurita mustar de Dijon
– O mana de busuioc
– ½ lingurita de sare
Sos:
– 1 lingurita mustar de Dijon
– 1 iaurt mic Cremoso
– ½ lingurita de miere
– 1 praf de sare
– 1 catel de usturoi, pisat
– Busuioc maruntit (nu taiat)

Unei franzele i se taie un capac, la un capat si i se scoate miezul, care apoi se faramiteaza.

Pieptul de pui se taie cubulete de 1-2 cm, care se rumenesc impreuna cu ceapa taiata marunt, in unt. Se lasa la racit si se amesteca cu miezul de paine, cascavalul ras, oua, mustar, usturoi pisat, sare si busuioc.

Se umple carcasa din paine, indesand destul de mult compozitia de pui si oua.

Apoi se pune capacul painii la loc si aceasta se impacheteaza in folie de aluminiu. Se pune in cuptorul incins, unde se coace 40-50 minute la foc mediu.

Se taie felii, numai dupa ce se raceste complet. Se serveste cu un sos din mustar, iaurt, miere, usturoi, sare si busuioc.

Pofta buna!