PIURE DE CARTOFI, IMBATABIL


De ce se numeste imbatabil, un piure de cartofi banal? Pentru ca am primit intotdeauna felicitari pentru el de la „victime”. Are, intradevar, cateva secrete.
Pentru doua-trei persoane:
– 6 cartofi potriviti
– 50g unt, cu 85% grasime
– 2 linguri de lapte praf
– 1 lingurita de zahar
– ¼ lingurita de sare
Cartofii nu trebuie sa fie neaparat albi, fainosi. Surpriza poate fi ca cei rosii sa produca un piure foarte gustos. Eu zic sa folositi cartofi rosii, romanesti, de la piata.
Deci, se pun cartofii, curatati si taiati bucati la fiert in apa, fara sare.
Apa trebuie sa fie cu 1 cm deasupra cartofilor. Trebuie sa fiarba cam ½ ora, pana cand cartofii sunt foarte fierti, chiar sfaramati.
Se scurge apa intro cana pe care o tineti aproape.
In oala, peste cartofi, se adauga, imediat, untul, sarea, zaharul si laptele praf. Se freaca piureul fierbinte cu mixerul (cu paletele de batut bezeaua sau cremele). Treptat se mai adauga din apa fierbinte, scursa de la cartofi, pana cand piureul devine o crema spumoasa.