PIFTIE DE CURCAN

De Craciun? Obligatoriu piftie!
Cea mai buna, mai fina, mai aspectoasa si „cea mai criminala” este piftia din carne alba de curcan.
Pentru 16 portii:
Ingrediente:
• 3 kg aripi superioare si tacamuri de curcan
• 1 capatana de usturoi
• 2 morcovi
• O radacina de pastarnac
• O radacina de patrunjel
• O telina mica
• O ceapa
• 4 litri apa
• 2 lingurite de sare
• Un albus de ou, batut usor
• Mazare, morcovi, gogosari pentru ornat.
• Mustar, hrean ras cu smantana, pentru servit

Mod de preparare
Se pun la fiert aripile si tacamurile de curcan intro oala mare, cu 3 litri de apa si sare. Se ia spuma de cate ori este nevoie. Fierberea va dura cca 2 ore.
Intre timp, separat, se fierb in alta oala zarzavaturile curatate, intregi, intrun litru de apa, cam 30 minute. Se scot legumele intrun castron si se adauga supa de legume peste cea in care fierbe carnea. Se continua fierberea inca o ora, pana se desprinde usor carnea de pe os.

Se scoate cu lingura putina zeama, se aseaza pe o farfurioara si se pune 5 minute la frigider. Astfel se verifica daca aspicul se incheaga. Daca nu, fara nici o retinere, folositi gelatina-pudra. Nu va schimba nici gustul, nici aspectul.

Se opreste fierberea si cu o spumiera se scot carnea si oasele.
In supa fierbinte se pune usturoiul pisat si un albus de ou, apoi se amesteca totul si se lasa sa se racoreasca 15 minute. Apoi se strecoara totul printro sita.
Zeama rezultata se lasa intro oala curata, la rece pana se incheaga. Toata grasimea se va aduna la suprafata aspicului si va fi inlaturata, cu atentie, cu o lingura.

Carnea fiarta se alege de pe oase si se rupe in bucati micute. Se inlatura orice urma de os, grasime sau de piele. Apoi se aseaza in formitele individuale bucatile de carne si de legume colorate, fierte.

Aspicul se incalzeste putin si se toarna in forme. Se pun din nou la rece pentru inchegare si apoi se orneaza cu gogosari, patrunjel, etc. Piftia de curcan se serveste cu mustar sau crema de hrean.