Piept de rata cu ragu de ciuperci salbatice si piure vanilat


O fel principal de chef pe care l-am gasit in Good Food si pe care l-am preparat duminica trecuta cand criminala sefa ne-a vizitat. Criminala transformata in victima a fost incantatata.

Ingrediente:
2 piepti de rata
1 lingura de piper boabe, zdrobit
100g de bacon afumat, taiat fasii subtiri
500g de hribi sau alte ciuperci de padure, feliate sau rupte
2 linguri vin de Porto sau Marsala (sau alt vin de desert)
500g de mazare, decongelată
200ml supa de pui

Piure
1kg de cartofi, curatati si taiati în bucati
4 linguri de smantana dulce pentru frisca
1 pastaie de vanilie, taiata pe lungime
50g unt
1 lingura zahar

Puneti cartofii la fiert si fierbeti pana ce furculita patrunde usor. Scurgeti cartofii si adaugati smantana şi coaja si miezul pastaii de vanilie atat cat sa se incalzeasca smantana, fara a da in fiert. Luati de pe foc si lasati la infuzat astfel incat sa se dezvolte aroma vaniliei. Indepartati apoi coaja pastaii de vanilie si zdrobiti cartofii. Adaugati unt, sare si zahar si amestecati bine. Piureul e gata.

Sarati carnea de rata si presati cu partea cu piele peste piperul zdrobit. Cu un cutit ascutit taiati un caroiaj in pielea de rata. Asezati pieptii de rata, cu pielea în jos, intr-o tigaie rece, care se pune pe foc mediu. In timp ce tigaia se incalzeste, rata va începe să se prajesca – trebuie sa se auda doar un sfarait usor în tigaie. Dacă se prajeste prea repede, dati focul mai mic pentru ca riscati sa o ardeti. Prajiti pe partea cu pielea cam 10 minute pana ce pielea a capatat o culoare maronie si pare crocanta. Intoarceti pe cealalta parte si nu lasati mai mult de 5 minute. Astfel carnea va fi roz la mijloc, si deci frageda, ceea ce este scopul nostru. Scoateti carnea pe o farfurie tapetatata cu hartie absorbanta.

Lasam in tigaie doar o parte din grasimea provenita de la rata, veti vedea ca lasa foarte multa grasime, si prajiti fasiile de bacon pana devin crocante. Dati focul mai mare si adaugati ciupercile. Tineti pe foc doua-trei minute minute si stropiti totul cu vinul de Porto, dupa care adaugati mazarea si supa. Fierbeti totul 2-3 minute dupa care opriti focul.

Taiati rata felii foarte subtiri si asezati feliile impreuna cu piureul si ragu-ul de ciuperci pe un platou de servire.

Bon apetit!