Pere fierte in vin, cu inghetata de fistic

WP_20160816_002Sunt in mare voga perele ”posate” in vin rosu. Ca sa fiu originala nu am fiert perele in vin rosu, ci intrunul roz.
Importante sunt aromele „criminale” ale acestui desert valabil pentru orice anotimp si pentru orice ocazie.

Pentru 4 persoane:
• 2 pere tari
• 500 ml vin roz, dulce (vestita Busuioaca de Bohotin)
• 200 ml apa
• 100 g zahar
• 1 lingurita de mirodenii combinate: cuisoare, anason, vanilie, cardamom, scortisoara
• 1 lingurita coaja de lamaie rasa

Preparare: Perele se curata de coaja, se taie in doua pe lungime (pastrand codita din ratiuni estetice) si apoi se curata de samburi.
Se pun la fiert: vinul, apa, mirodeniile si zaharul. Cand zaharul s-a topit se adauga si perele. Se fierb perele pana se inmoaie si pana cand un varf de cutit le patrunde cu usurinta.
Dupa ce s-au scos perele pe o farfurie se continua fierberea vinului cu mirodenii pana cand se formeaza un sirop.
Pentru o servire eleganta, se toarna pe fundul unei farfurii albe o pelicula de sirop, se aseaza o jumatate de para, taiata in feliute orizontale, o lingura de inghetata de fistic si cateva frunzulite de menta.