Oua Benedict
Nu stiu de ce, dar nu cred in istorii despre originea americana a acestui preparat. Denumirea suna frantuzeste iar despre sosul olandez ce sa mai vorbim….
Dupa ce m-am documentat serios am realizat o reteta proprie. Rezultatul a fost, desigur, criminal de bun.
Pentru 2 portii:
• 4 oua, pentru ochiurile romanesti
• 2 linguri de otet
• 4 felii paine prajita;
• 4 felii de sunca
• 50 g unt
• 2 galbenusuri
• 1 lingurita zeama de lamaie
• ½ lingurita mustar cu boabe
• sare
Preparare:
Cele 4 oua se sparg si se pun, cu grija in cate o cescuta de cafea.
Se pune la fiert 1 litru de apa cu doua linguri de otet. Cand apa fierbe, se creaza, cu o lingura, un vartej (turbion) si se pun la fiert, unul cate unul, ouale. Fiecare ou se fierbe cate un minut, apoi se scoate cu spumiera pe o farfurie. Daca este nevoie, se fasoneaza albusul in asa fel incat sa obtinem o forma frumoasa.
Topim, la microunde untul. Folosim cratita unde au fiert ouale pentru a prepara sosul olandez la „bain Marie”.
Intro craticioara mai mica se amesteca galbenusurile cu o lingura de apa, sare si zeama de lamaie. Se pune vasul peste cel in care fierbe apa avand grija ca fundul acestuia sa nu atinga apa fierbinte, iar gatirea sa se faca la aburi. Continutul se bate imediat cu un tel, pana se ingroasa. Apoi se adauga putin cate putin untul topit, caldut, scurs de zer si de spuma.Se pune, dupa gust, putin mustar cu boabe.
Pentru prezentare, se aseaza pe fiecare farfurie cate doua felii de paine prajita peste care se aseaza cate o felie de sunca si un ou. Deasupra se toarna, din belsug, sosul olandez.
Si iata un mic dejun luxos, ca la marile hoteluri.