Lasagna bolognese
Desi am facut de numarate ori acest clasic italian nu am reusit sa pun niciodata aceasta reteta pe blog. Cum am inceput sa verific retetele pentru deschiderea micutului nostru bistro am ajuns si la acest fel.
Extrem de gustos, nu degeaba este preferatul lui Garfierld, e un fel de mancare care nu e complicat de facut, necesita doar un pic de pregatire suplimentara.
Ingrediente pentru sosul bolognese:
1kg carne tocata de vita (trebuie folosita o carne cat mai slaba)
1kg suc de rosii gros sau rosii pasate
300ml apa
2 linguri bulion
4 morcovi potriviti
2 cepe medii (eu am folosit 2 legaturi de ceapa verde)
2 foi de dafin
3 catei de usturoi
jumatate de lingurita de rozmarin tocat
jumatate de lingurita de cimbru
ulei pentru prajit
sare si piper dupa gust
Ingrediente pentru sosul bechamel:
700ml lapte
70g faina
70g unt
putin cimbru
un sfert de nucsoara rasa
sare si piper
500g foi lasagna
100g parmezan ras
200g mozarella
unt pentru uns tava
Pentru prepararea sosului bolognese se incepe prin a taia marunt ceapa si usturoiul. Curatati morcovii si dati-i pe razatoarea mica. Incingeti uleiul de masline in tigaie si caliti ceapa, usturoiul si morcovii pana ce incep sa isi dezvolte aroma. Adaugati carnea tocata si o caliti pana cand toata carnea isi schimba culoarea. Pastrati 100ml de suc de rosii pe care il folositi la montare iar restul adaugati-l peste carne. Adaugati si apa si fierbeti la foc mic o ora amestecand din cand in cand.
In timp ce fierbe sosul bolognese preparati si sosul bechamel. Topiti untul intr-o craticioara cu pereti inalti. Adaugati faina si amestecati bine pana ce nu mai sunt cocoloase. Amestecati 1-2 minute cu un tel tinand craticioara pe foc pentru a gati faina. Adaugati laptele si dizolvati cu ajutorul telului amestecul de faina. Lasati amestecul pe foc amestecand din cand in cand cu telul. Cand incepe sa se incalzeasca amestecul se ingroasa, de aceea focul trebuie redus si trebuie sa amestecati in continuu cu telul. Dati in 2-3 clocote si apoi luati de pe foc. Adaugati cimbrul, nucsoara rasa, sare si piper dupa gust.
Trecem la asamblare. Ungeti tava cu unt din abundenta. Puneti pe fundul tavii sucul de rosii pastrat un strat de lasagna pe care il ungeti cu sos bechamel peste care puneti un strat subtire de sos bolognese si presarati un pic de parmezan. Reluati pentru restul straturilor la fel cu exceptia ultimului strat de foi. Acesta se unge doar cu bechamel si se presara deasura lui mozarella taiata felii sau rasa si parmezanul ramas.
Se coace o ora in cuptorul incins la 180 grade. E gata cand branza de deasupra s-a rumenit.
Serviti simplu sau cu o salatica verde. O nebunie!