Heston style chicken
Desi “criminal-experta” l-a vizitat pe Heston acasa (la rata lui grasa, chiar in London City), eu l-am urmarit la TV si, inspirata, am gatit aceasta fripturica.
Nu putea sa poarte decat un nume: Puiul Heston.
Pentru puiul de duminica servit la masa familiei, in formula restransa de 6 persoane, la ora 14, procesul tehnologic este destul de laborios.
Procedura se desfasoara in 5 etape la care se adauga doua intermezzo-uri suplimentare pentru garnitura de cartofi.
Se incepe din seara de sambata.
1. In prima etapa se pune puiul intreg intro saramura destul de concentrata, adica 60g sare la un litru de apa, in asa fel incat sa acopere toata carnea. Se lasa la frigider peste noapte.
2. Duminica, la ora 11.30 se scoate puiul din saramura, se clateste cu apa rece si se sterge bine cu servetele de hartie si la interior si la exterior.
Se umple puiul cu o lamaie taiata in doua, un buchetel de cimbru proaspat (sau o
lingurita de cimbru uscat) si 50g unt. Se unge puiul pe deasupra cu inca 50g unt
si se presara cu putin cimbru si rozmarin.
3. Se coace puiul la cuptor, la foc mic (90 grade), timp de 90 minute. Ideal este sa putem masura temperatura carnii, la final. Ar trebui sa fie intre 65 si 75 grade.
4. Se scoate puiul din cuptor si se lasa la odihna timp de 45 minute, neacoperit. Nu este nici o problema daca se raceste, fiindca urmeaza etapa a 5-a.
5. Se pune, din nou puiul la cuptor, la temperatura mare (200 grade), inca 15 minute, pana se rumeneste.
Itermezzo 1. Spre finalul etapei nr. 4 se curata 4-6 cartofi, se taie cuburi si se fierb 20 minute. Se scurge bine apa in care au fiert, se amesteca cu putin rozmarin si 50 g unt.
Intermezzo 2. Etapa a 5-a include si rumenirea cartofilor alaturi de puiul Heston.
Familia va fi recunoscatoare pentru meniul delicios si inedit pe care-l veti oferi. Puiul va fi zemos la interior si crocant in afara, iar cartofii pufosi sunt un bonus.
Dar… nu uitati salata. Pofta buna tuturor!