Friptura de vita in sos de stafide


Sau mai bine zis varianta germana pentru boeuf bourguignon. Cum cocota se odihnise cam mult a trebuit sa gasesc o intrebuintare pentru ea. O friptura tocmai buna pentru zilele friguroase, plina de arome de sezon.

Ingrediente:
1 legatura zarzavat de supa (morcov, pastranac, telina)
2 cepe
500 ml vin rosu
50 ml otet de vin rosu
1 lingurita fructe de ienupar
1 lingurita boabe de ienibahar
1 lingurita boaba de piper
3 foi de dafin
3 cuisoare
1,5 kg pulpa de vita
2 linguri de bulion
1 lingurita faina
50g turta dulce
1l supa de vita
50g stafide
1 lingurita de zahar
sare, piper

Se curata si se toaca zarzavatul de supa. Se taie cepele sferturi. Se da in clocot vinul cu otet si mirodenii. Se lasa sa se raceasca. Se aseaza intr-o punga carnea cu legume si cu zeama. Se leaga punga si se lasa sa se marineze in frigider peste noapte.

Se scoate carnea din marinata si se sterge, se sareaza si se pipereaza. Se prajeste in ulei incins pe toate partile si se scoate. Se prajesc legumele cu bulion, se pudreaza cu faina si se toarna zeama de la marinata. Se da in clocot. Se adauga carnea si turta dulce zdrobita. Se completeaza nivelul lichidului cu supa de vita. Se lasa sa se inabuse in cocota cel putin 2 ore. Carnea este gata atunci cand furculita patrunde usor in ea.

Se scoate carnea si se pastreaza la cald. Se strecoara sosul, se adauga stafidele si se mai fierbe sosul cam 10 minute. Se adauga sare si zahar dupa gust. Se taie friptura felii si se serveste cu sos. Ca garnitura eu am facut tagliatele dar merge si un piure sau chiar o simpla salata verde.

Bunut de la cocota!