DULCEATA DE PORTOCALE
In februarie am inceput campania „Dulceata ’12”. Pentru inceput cu citrice!
Pentru 8 borcanele:
• 3 portocale mari cu coaja groasa
• 1 kg de zahar
• 1 lamaie
Portocalele se rad de coaja galbena. Aceasta nu se arunca ci se pastreaza in borcanele, presarata cu zahar tos. Se poate folosi pentru aromarea prajiturilor urmatoare.
Cele 3 portocale se fierb intr-o oala mare in care se pune apa care sa le acopere bine. Se opresc din fiert cand s-a inmuiat coaja, iar furculita o patrunde cu usurinta.
Se scurge apa fierbinte si apoi se acopera portocalele fierte cu apa rece, curata. Se lasa asa, acoperite cu apa 3-4 ore, sau peste noapte.
Intr-o oala de inox se pun doua cani de apa si un kg de zahar tos. Se pun pe foc, la flacara mica si se lasa sa fiarba pana se leaga siropul.
Intre timp se taie portocalele in felii transvesale late de 1 cm. Apoi acestea se taie in bucati de 1.5-2 cm.
Se opreste focul si se rastoarna bucatile de portocala in sirop. Se lasa astfel cratita cel putin 15 minute.
Se reporneste focul si se continua fierberea pana se „leaga” dulceata.
Inainte de a o lua de pe foc se adauga zeama de la o lamaie.
Se toarna fierbinte in borcane si se pune capacut. Pentru etansare se tin borcanele rasturnate, pe capac, 15 minute.
Etansate sau nu borcanele cu dulceata de portocale nu rezista prea mult intacte.
Reteta aceasta am preluat-o din cartea de bucate „Sanda Marin” si am adaptat-o si pentru lamai, greapfruit si greapfruit rosu. Consistenta este diferita la fiecare fruct in parte, iar culorile sunt de vis…