DULCEATA DE KIWI
Mi-am „luat inima in dinti” si am incercat aceasta dulceata pretentioasa. Intai m-am documentat pe internet, prin targuri si prin carti de bucate. Tot ce am vazut semana a gem maroniu cu samburasi negri. Totusi mi-am compus o proprie reteta si a rezultat ceva minunat la gust dar si la aspect.
Pentru 8 borcanele:
• 1 kg kiwi, nu prea coapte
• 1 kg de zahar
• 1 lamaie
Intr-o oala de inox se pun doua cani de apa si un kg de zahar tos. Se pun pe foc, la flacara mica si se lasa sa fiarba pana se leaga siropul.
Intre timp se curata fructele de kiwi si se scoate cu varful cutitului codita lemnoasa. Se taie felii transversale de 4-5mm. Se pun toate intr-un castron si se toarna deasupra zeama de la o lamaie.
Se opreste focul si se rastoarna feliile de kiwi in sirop. Se lasa astfel cratita cel putin 15 minute.
Se reporneste focul si se continua fierberea pana se „leaga” dulceata.
Inainte de a o lua de pe foc se adauga un mic secret: 2-3 picaturi de colorant alimentar verde.
Se toarna fierbinte in borcane si se pune capacul. Pentru etansare se tin borcanele rasturnate, pe capac, 15 minute.
Dulceata se poate folosi ca decor la torturi, prajituri, inghetata…..
De ce nu s-ar servi in farfuriute mici din cristal, cu un pahar de apa rece? Asa ca pe vremuri….