DROB UCIGAS DE BUN
Anul acesta am preparat un DROB UCIGAS din maruntaie de ied. Desigur are acelasi efect MORTAL, facut din maruntaie de miel.
– maruntaiele de la un miel : ficat, plamani, splina, rinichi, inima
– prapurele mielului
– 6 oua
– 4 linguri de ulei de floarea soarelei
– 6 legaturi de marar
– 2 legaturi de patrunjel
– 12 fire de ceapa verde
– sare, piper
– 50 g unt 85% grasime
Toate maruntaiele se taie (cu cutitul, nu cu sabia) in bucatele mici, de cca 1 x 1 cm. Se taie marunt toata ceapa verde, inclusiv coditele.
Cu exceptia ficatului, toate maruntaiele si jumatate din cantitatea de ceapa verde, se calesc in ulei. Se lasa pe foc si se amesteca pana nu mai lasa zeama si pana se simte un miros placut de rumenit.
Aceasta compozitie se scoate din tigaie, se scurge uleiul si apoi se lasa la racit intrun castron mare. Cand se racesc maruntaiele calite cu ceapa, se adauga ficatul crud, mararul si patrunjelul tocate marunt, galbenusurile, sarea si piperul. Albusurile se pun ultimele, batute spuma in prealabil.
Intre timp se incinge cuptorul, la temperatura medie si se pregateste forma in care se va coace drobul. Poate fi o cratita sau o forma speciala de tort, cu inel detasabil sau chiar o forma de chec. Pentru un rezultat perfect, forma se unge cu putin unt si se tapeteaza cu hartie de copt. In cazul in care se foloseste forma rotunda de tort, aceasta se va aseza in cuptor pe o tava de aragaz, pentru ca exista pericolul sa se scurga untul topit.
In forma unsa cu unt se aseaza prapurele, deasupra se toarna compozitia de drob, care se inveleste cu prapure. Inainte de a intra la cuptor, drobul va fi acoperit cu restul de unt.
Se lasa la cuptor cca 40 minute. Se incearca cu varful unui cutit. Daca nu se mai zareaste zeama, este gata.
Dupa ce se raceste, drobul va absorbi si untul topit din jurul sau. Se scoate si se aranjeaza pe un platou. Se orneaza cu diverse verdeturi.
Eu l-am ornat in acest an cu o lalea a carei tulpina am pus-o intro fiola de esenta de vanilie (desigur, fara esenta) si cu untisor verde.
Drobul se serveste la aperitiv, rece, taiat felii si de regula, cu mustar.
Ce pacat ca acest preparat se face numai de Pasti …