Coquelet en cocotte

Intrigata de concursul „Master chef” m-am documentat si am descoperit sus-numitul coquelet, ambalat si congelat sub eticheta Edenia.
In buna traditie a faptelor criminale anterioare, de inspiratie franceza, l-am executat in cocotte.
Pentru victimele autohtone este vorba despre un cocosel gatit intr-o cratita de fonta, numita neaos romaneste: tuci.
Indiferent de limba folosita, fripturica obtinuta este de un bun gust international valabil.

INGREDIENTE, pentru doua persoane:
• Un coquelet, adica un cocosel de cca 600 grame
• 2 cepe verzi
• 2-3 firicele de cimbru
• 2 pahare de vin alb
• 4 catei de usturoi
• 1 lingurita de miere
• 4 linguri de zeama de lamaie
• 100g unt topit
• Sare si piper dupa gust
GARNITURA:
• 12 palarii de ciuperci champignon
• 200g branza de capra
• 100g unt
• Oregano
• 300g cartofi noi
• O legatura de patrunjel
MOD DE PREPARARE:
• Am pus la marinat puisorul in cocotte cu: ceapa verde tocata marunt, usturoiul taiat feliute, vin, unt topit, lamaie, miere, sare, piper.
• Am acoperit craticioara si am lasat-o la frigider o ora. Din cand in cand am intors coquelet-ul pe toate partile in marinata.
• Il lasam la cuptor, cu capacul pus, la foc foarte mic cca 90 de minute.
• Deschidem din cand in cand cuptorul si turnam cu o lingura sos peste coquelet, ca sa ramana intotdeauna umed, sa nu se usuce. Daca aveti un termometru de carne il puteti infige in piept sau intr-o pulpa, iar daca arata in jur de 70 – 72 de grade inseamna ca este perfect copt.
• In ultimele 10 minute am ridicat capacul si am continuat coacerea pana la rumenire.
Ciupercile (numai palariile) au fost coapte in tava, la cuptor, umplute cu putin unt si cate o bucatica de branza de capra cam 20 de minute. Au fost presarate cu oregano uscat, maruntit.
Cartofiorii noi, cat mai mici, au fost fierti in apa si apoi, fierbinti, au fost amestecati cu unt, sare si patrunjel tocat.
Le coquelet méchant!