COQ AU VIN
Era momentul sa promovam si aceasta clasica reteta. Ocazia a fost creata cand am primit, de la verii mei din Fetesti, un cocos “de curte”. Deci ” cocosel de tara in vin de tara” si cognac frantuzesc. Fusion and delicious…
Ingrediente: pulpele superioare si inferioare, aripile superioare si pieptul taiat in patru
400-500 de ml. de vin rosu
250 de ml. de supa de pasare
60 de ml. de cognac
2 linguri de pasta de rosii
300 de grame de ciuperci champignon, taiate in sferturi
250 de grame de arpagic (ceapa mica)
60 de ml. de ulei de masline extravirgin
40 de grame de unt
1 lingura de faina
100 de grame bacon, prosciutto sau panceta
1 catel de usturoi fin tocat
1 lingurita de tarhon uscat
1 lingurita de cimbru uscat
sare, piper
Preparare:
Carnea de cocos spalata si portionata se sareaza si se pipereaza.
Intr-o tigaie incapatoare se incing 30 de ml. de ulei de masline si se rumenesc cepsoarele pe toate partile. Se adauga ciupercile, toate deodata, si se calesc impreuna aproximativ 5 minute.
Se scot legumele intr-un castron, se acopera si se pastreaza la cald.
In aceeasi tigaie se adauga restul de ulei de masline (30 de ml.) si se rumenesc, pe rand, fara a le inghesui, bucatile de carne.
Pe masura ce bucatile de carne se rumenesc, se scot intr-un castron. Cand sunt toate rumenite, se adauga toate deodata inapoi in tigaie, se incinge bine tigaia, se adauga cognacul si se flambeaza. Atentie: nu trebuie sa functioneze hota in acest timp.
Bucatile flambate, imediat ce flacarile s-au stins, se scot in cratita in care se vor gati mai departe (sa aiba capac). Vinul, supa, pasta de rosii, tarhonul, cimbrul si catelul de usturoi fin tocat se adauga in tigaie si se dau in clocot, racaind toate aderentele de pe fundul vasului. Se toarna deasupra carnii sosul din tigaie. Se acopera cu capacul si se fierbe pe foc mic. Cand carnea e moale, se adauga legumele (cepsoarele si ciupercile) impreuna cu zeama pe care au lasat-o.
Se acopera si se mai fierb impreuna 15 minute.
Intre timp, baconul (sau pancetta) taiat in fasiute fine se rumeneste pana devine crocant, apoi se scoate pe hartie absorbanta.
Untul moale se amesteca cu faina. In cratita se adauga fasiutele rumene de bacon.Se dilueaza untul amestecat cu faina cu 1 polonic din sosul din cratita, apoi se adauga compozitia de unt peste mancarea care fierbe. Se mai clocoteste 2-3 minute, se potriveste gustul de sare si piper si mancarea e gata.
Se serveste cu piure de cartofi, paste sau numai cu paine. Alaturi se potriveste un pahar de vin rosu, chiar cel in care a fiert cocoselul. Chiar iti lingi degetele…