Cheesecake cu gutui

img_20161024_090452
Fata de gutui am o atitudine duplicitara. Adica imi place culoarea si parfumul lor. Dar… nu-mi plac dulceata sau mancarea de gutui. Si fiindca ma aflu intro perioada de concesii propun totusi aceasta prajitura cu gutui. A avut un succes neasteptat.

Ingrediente:
Blatul de biscuiti:
– 250 g biscuiti cu unt
– 150 g unt cu 80% grasime
Compot de gutui:
– 3 gutui
– sucul de la o lamaie
– 500 ml apa
– 200 g zahar
– 1 pastaie de vanilie
– 1 steluta de anason
– 2 cuisoare
– 1 baton scortisoara
Crema de branza:
– 500 g mascarpone
– 80 g zahar pudra (vanilat)
–10 g gelatina granule (1 plic)
– 200 ml smantana dulce (pentru frisca)

Mod de preparare:
Prima data se face compotul de gutui. Se pune apa impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara, batonul de vanilie (despicat, pentru a extrage semintele de vanilie), steluta de anason si cusioarele intr-o oala, pe foc, cca. 8 minute. Se lasa sa fiarba, la foc moderat, amestecand din cand in cand. In acest timp, gutuile se sterg de puf si se spala; se taie pe langa cotor, in felii groase, care mai apoi se taie in felii subtiri. Se stropesc imediat cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca. Se adauga in siropul clocotit si se mai lasa la fiert 10 minute, la foc mic si cu capac. Cand compotul e gata, se da oala deoparte si se lasa sa se raceasca, fara sa se amestece in el. Se scot apoi, cu o paleta cu gauri, feliile de gutui si se lasa la scurs pe un gratar de prajituri. Restul de sirop se pune din nou pe foc, la foc mare, cca. 5-6 minute, fara capac, pana se ingrosa putin.
Se pregateste blatul de biscuiti: se zdrobesc biscuitii in robotul de bucatarie sau se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul. Se topeste untul si se amesteca cu firimiturile de biscuiti. Amestecul se rastoarna intr-o forma cu diam. de 18 cm, a carei baza a fost captusita cu hartie de copt.. Se apasa bine cu dosul unei linguri, pentru ca “masa” de biscuiti sa se aseze cat mai uniform si sa acopere bine baza formei. Forma se pune la frigider, pana cand e gata crema de branza.
Pentru crema, se pune gelatina la inmuiat in putina apa rece; se lasa 10 minute la hidratat. Branza mascarpone se bate cu zaharul vanilat cateva secunde (cu mixerul), intr-un castron incapator, si se amesteca cu frisca lichida, batuta anterior. Gelatina se topeste la microunde timp de 20 de secunde. Se iau doua, trei linguri de crema si se pun in bolul cu gelatina topita; se amesteca energic si-apoi se rastoarna cu totul in crema de branza din castron. Se amesteca bine totul foarte bine.
Se finalizeaza tortul, turnand crema peste blatul de biscuiti. Se niveleaza si se pune in frigider pentru minim 2 ore, dupa care se orneaza cheesecake-ul cu feliile de gutui de pe platou. Se toarna sosul gros de scortisoara deasupra.
Desi am avut indoieli, mi-am rezervat o portie mica, dar apoi m-a cuceriat si am solicitat o alta felie. Credeti ca am primit-o???