BLANCHET DE VEAU ET CAROTTE VICHY

Din seria mancarurilor frantuzesti, cu muuuuuuuult unt, dar fooooooooarte bune am incercat astazi ceva nou.
Este un fel de ciulama de vitel cu morcovi copti, dar mult mai sofisticat.
Am primit felicitari chiar de la marea maestra Ancuta.
Pentru 6 victime:
• 1Kg carne de vitel, 1 ceapa mare; 6 cuisoare; 300g ciuperci mici (numai palariile); 300g ceapa mica (arpagic), buchet „garni” (foaie dafin, crenguta cimbru, fir de patrunjel), 1,5 litri supa de pui (din concentrat)
• 200g unt , adica 4 x 50 g pentru fiecare din cele 4 etape ale prepararii
• 1 lingura de faina, 100g smantana, verdeata
• 500g morcovi, 300ml apa minerala, 1 lingurita bicarbonat, 1 lingurita zahar, sare
• Sare-piper
• verdeata

Carnea de vitel, taiata in cuburi se opareste putin in apa clocotita, pana se albeste. Se ia spuma si se scot cubuletele de carne.
Apoi, acestea se rumenesc putin in 50g unt. Se toarna deasupra supa clocotita. Se adauga o ceapa in care s-au infipt cuisoarele, buchetul „garni” si se fierb in „cocotte” sau ceaun cam 1,5-2 ore la foc foooooooooarte mic, pana se inmoaie carnea. Eu am pus ceapa cu cuisoare si buchetul „garni intr-un saculet din tifon legat strans cu ata.

Dupa circa 1 ora, se adauga in sos ciupercile micute si ceapa-arpagic (care au fost rumenite anterior in 50g unt) si se lasa sa fiarba impreuna.

Se scot ceapa cu cuisoare si buchetul „garni” si se arunca.

Separat se prajeste putin faina in 50g unt si se stinge repede cu 100 ml lapte. Ciulamaua se adauga peste carnea fiarta si se stinge focul.
Cu atentie si treptat se adauga smantana.
Deasupra se presara verdeata tocata.

Pentru garnitura se aleg morcovi frumosi, se curata si se taie in bucati de 2 cm. Se rumenesc in 50g unt cu putin zahar si sare. Se sting cu apa minerala cu bicarbonat, se mai fierb putin si apoi se pun la cuptor cam 20-30 minute.

Se serveste „Blanchet de veau” = ciulama de vitel cu „carotte Vichy” = morcovi copti cu … vin roze ???

Am mai pus garnitura si niste cartofi „nature” pe care nu i-am mai stropit cu unt pentru ca se terminase. Am adaugat o lingurita de ulei de masline.

Cei 5 comeseni, au strigat in cor: Bravoooo!!!