Beef Wellington
La multi ani dragii nostri! Va uram sa petreceti sarbatori fericite alaturi de cei dragi! Sper ca ati trecut cu bine de incercarea mesei de Craciun si ca sunteti gata de noi vitejii culinare.
In dar o reteta deosebita pe care o puteti gati de Revelion. O sa radeti dar e chiar usor de facut, emotiile vor fi mai mari pentru ca muschiul e ascuns in foietaj si nu veti sti cat de bine se face. Pentru ca am pregatit reteta in seara de ajun, emotiile mele au durat ceva. Au fost niste emotii placute ale asteptarii iar reusita a fost pe masura lor: victimele inrobite au cerut portii suplimentare.
Ingrediente pentru 6 portii:
600g muschi de vita (va recomand cu incredere sa mergeti la Metro, eu am folosit un muschi maturat argentinian de 1 kilogram si jumatate)
500g ciuperci champignon
1 legatura patrunjel
50g foie gras
1 ceapa
1 foaie aluat de foietaj
1 galbenus
2-3 linguri de lapte
sare si piper dupa gust
Cand alegeti muschiul incercati sa gasiti o bucata cu circumferinta aproximativ egala pe toata lungimea. Cum asta e cam greu, probabil ca veti renunta la capetele muschiului si le veti pune deoparte pentru alta mancare.
Incepeti prin a indeparta pielita argintie si grasimea de pe muschi. Curatati palariile ciupercilor si tocatile marunt. Curatati ceapa si tocati-o marunt.
Incingeti putin ulei in tigaie si caliti ceapa. Cand ceapa devine aurie adaugati ciupercile si caliti totul bine pana cand ciupercile nu mai lasa deloc apa si incep sa se rumeneasca. E important ca ciupercile sa nu lase apa pentru ca altfel vor inmuia aluatul si acesta nu se va mai face bine. Adaugati sare si piper si amestecati cu patrunjelul tocat fin.
Incingeti din nou ulei in tigaie si prajiti la foc tare muschiul pe toate partile. Daca muschiul nu incape in tigaie nu va ingrijorati, puteti sa-l prajiti pe portiuni.
Intre timp implorati pe cineva sa curete ficatul de rata de nervuri. E destul de laborios si trebuie sa nu uitati vreo vinisoara pentru ca au gust amar. Oricum, cu reteta asta si cu faptul ca ficatul de rata are 500g va asigurati ca faceti si terina de foie gras.
Am ajuns in momentul impachetarii. Intindeti foaia de foietaj. Ungeti-o uniform cu compozitia de ciuperci avand grija sa lasati marginile libere. Presarati din loc in loc bucatele mici de foie gras. Asezati muschiul in mijloc si rulati strans aluatul avand grija sa se petreaca bine. Sigilati cu grija capetele. Daca va raman bucati de aluat puteti face ornamente festive :-).
Bateti galbenusul cu lapte si ungeti aluatul. Coaceti in cuptorul incins la 220 grade 30 de minute pentru un a obtine un mijloc roz si suculent. Daca aveti un termometru de friptura temperatura in carne ar trebui sa fie in jur de 55 de grade. Daca vreti ca muschiul sa fie bine facut, ceea ce nu va recomand, mai lasati 10 minute la cuptor, temperatura trebuie sa fie peste 70 de grade.
Serviti cu salata verde si cu vin rosu sec.
La multi ani!