TORT MARTA, cu lamaie
Marta este fetita prietenilor nostri care ne-au fost oaspeti in aceasta duminica. Astfel, am botezat si acest tort vesel, acrisor si spectaculos cu numele frumoasei fetite.
BLAT: 8 oua; 8 linguri de zahar; 8 linguri de faina; coaja rasa de la o lamaie; colorant alimentar rosu
CREMA: 300g smantana pentru frisca; 300g ciocolata alba; o lamaie
Sirop: 200ml apa; 100g zahar; esenta de lamaie
DECOR: 300g smantana pentru frisca; 1lingura cu zahar pudra
MOD DE PREPARARE:
Blatul
• Se bat galbenusurile cu zaharul, pana se albesc
• Se adauga: faina, coaja de lamaie si colorantul
• Separat se bat albusurile spuma
• Se adauga albusurile peste galbenusuri si se amesteca prin rasturnare
• Se toarna compozitia in forma de tort imbracata in foaie de copt
• Se coace la 180gr, 30-40 minute
• Se raceste blatul
Crema
• Se incalzeste, pana aproape de fierbere smantana
• Se adauga ciocolata rupta in bucatele, apoi se amesteca bine
• Se raceste foarte bine cateva ore, chiar peste noapte
• Se bate crema cu mixerul pentru a deveni spumoasa
• Se adauga coaja si zeama de lamaie
Glazura
• Se prepara frisca din smantana si zahar pudra
• Se opreste putina frisca in care se pune putin colorant
Siropul:
• Se fierbe siropul pana se leaga si se reduce cantitatea la jumatate
• Se adauga esenta de lamaie si se lasa la racit
Aranjare
• Se taie blatul in 3 foi
• Se insiropeaza blaturile cu sirop
• Se pune crema
• Se imbraca cu frisca alba
• Se decoreaza cu frisca roz si cu felii subtiri de lamaie si portocala