Tort inghetat “Nicu”
Nicu, unul dintre oaspetii de la Cottage Poe iubeste lamaia (ce idee!). Am adaugat portocala si alte minunatii si a rezultat un tort criminal de inghetat.
Pentru 16 persoane:
8 oua
400g unt
450g faina
350+100g zahar pudra
2 lingurite praf de copt
1 praf de sare
500g mascarpone
1 lamaie (coaja rasa si suc)
2 portocale (coaja rasa si suc) + una pentru decor
300g dulceata de lamaie
Pentru blat, se bate timp de 5 minute, untul moale cu 350g de zahar pudra. Separat, se bat bine ouale pana devin spuma. Cele doua compozitii se combina si la ele se adauga coaja rasa de portocala, sarea, faina cernuta si praful de copt.
Se coc doua blaturi cu diametrul de 26-28 cm sau unul singur care se va taia in doua parti.
Dupa ce s-au racit, blaturile se aseaza pe 2 platouri, se inteapa in multe locuri cu o scobitoare si se insiropeaza cu sucul de portocale.
Mascarpone se combina cu zaharul pudra, coaja rasa si sucul de lamaie. Se adauga bucati de fructe din dulceata de lamaie sau din alta dulceata.
Aceasta crema se aseaza in aceasi forma de tort in care a fost copt blatul, captusita cu folie alimentara si se tine la congelator o ora.
Tortul se asambleaza punand in forma (tapetata cu folie alimentara transparenta) un blat insiropat, felia de inghetata si apoi al doilea blat. Apoi se pastreaza in congelator cel putin doua ore.
Pentru servire se scoate tortul din congelator cu o jumatate de ora inainte. Eu l-am decorat cu felii de portocala si mure.
Felia prezentata nu prea este fotogenica fiindca degustatorii s-au grabit si au cam spart tortul prea inghetat.