Tort diplomat sau Charlotte


Am facut aceasta reteta asteptandu-ma sa fie exact ca diplomatul de la hotel Bucuresti de pe vremuri. Ei bine nu e acelasi lucru dar e o prajitura dementiala. Reteta este din o carte de bucate evreiasca pe care a primit-o victima Vivi de ziua lui. Desi nu presupune coacere nu e o reteta chiar simpla, cel putin din cauza ca atunci cand fac crema de oua sunt intotdeauna foarte aproape de a o strica.

Ingrediente:
250 g piscoturi
6 galbenusuri
500 ml lapte
100 g zahar
1 baton de vanilie
500 ml smantana pentru frisca
2 pliculete intaritor de frisca
15 g gelatina
100 g fructe confiate (portocale, cirese, etc)
lichior de portocale
1 lingura amidon

Se separa galbenusurile, albusurile le puteti folosi sa faceti bezele sau o omleta de albusuri. Se bat galbenusurile cu zahar pana cand se dizolva zaharul de tot. Se amesteca lingura de amidon.

Se pune gelatina la inmuiat in apa. Se pun fructele confiate sa se inmoaie in lichiorul de portocale.

Laptele se fierbe cu miezul pastaii de vanilie dupa care se amesteca turnand in fir subtire in crema de galbenusuri. Tot amestecul se pune apoi pe foc avand grija ca focul sa fie foarte mic si sa amestecati continuu. Aici e partea unde trebuie sa fiti extrem de atenti, daca vreti sa fiti super precauti faceti operatia asta in bain marie. Se tine amestecul pe foc amestecand pana cand crema incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se amesteca gelatina in crema si se lasa sa se raceasca.

Se taie o parte din piscoturi in 2 transversal astfel incat sa obtineti 2 triunghiuri dreptunghice (lol) si se aseaza cu unghiul ascutit spre interior formand un cerc pe fundul unei tavi de tort. In caz ca nu am fost suficient de explicita poza va va da cu singuranta un hint.

Se bate frisca, daca nu se intareste singura adaugati intaritorul. Cand crema de oua se raceste complet inglobati frisca, fructele confiate si lichiorul de portocale.

Se aseaza crema peste piscoturi si se da la frigider unde se lasa cateva ore pana se intareste. Se scoate cercul de la forma de tort si se decoreaza tortul cu bucatele de piscoturi pe lateral. Eu am decorat tortul cu triunghiuri din piscoturi si cirese confiate dar la fel de bine puteti sa-l imbracati in frisca.

Francesco hai la o felie de tort!

Comments are closed.