Tort de gutui

Un tort delicios pe care l-am facut de Craciun. Reteta a fost usor gresita, cantitatile au fost dublate probabil. Rezultatul a fost un tort de 4 kilograme. Reteta care urmeaza este adaptata pentru un tort de dimensiuni normale.

Ingrediente:
Blat:
200g zahar
150g nuci prajite si macinate
150g migdale prajite si macinate
75g faina
o lingurita praf de copt
3 oua
100g alune sau migdale caramelizate tocate
150ml ulei de nuci
o lingurita scortisoara macinata
coaja rasa de la o portocala

Crema de gutui si frisca:
10g gelatina
100g zahar
1 gutuie
600ml frisca
50ml rom

Crema de gutui:
10g gelatina
150g zahar
500ml suc de portocale
3 gutui
1 plic sare de lamaie
coaja rasa de la o portocala
100g stafide
50ml rom

Se incinge cuptorul la 180 grade – mediu. Se bat ouale cu zahar si se adauga apoi coaja de portocale, scortisoara, nucile si migdalele tocate, faina si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se inglobeaza uleiul de nuci turnand in fir subtire si amestecand cu mixerul. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort. Se coc succesiv 3 blaturi. Em am 2 forme de tort identice si am putut coace 2 blaturi de odata. Se toarna o treime din aluat intr-o forma si se presara cu alune caramelizate. Se repeta operatia pentru celelalte blaturi. Se coc blaturile in jur de 30 de minute fiecare. Se incearca folosind o scobitoare. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Pentru crema de gutui cu frisca se spala o gutuie si se curata de samburi. Se taie sferturi si se pune la fiert cu apa si cu zeama de lamaie. Cand gutuia e fiarta bine se scoate din zeama si se paseaza. Se pastreaza 100ml din zeama in care au fiert gutuile si se inmoaie gelatina in ea. Se bate frisca pana se intareste, vedeti sa nu exagerati cu batutul pentru ca riscati sa faceti unt. eu eram gata gata. Se adauga piureul de gutui in frisca si gelatina topita. La final se adauga romul. Se baga in frigider.

Pentru crema de gutui se pun stafidele la inmuiat in rom. Se inmoaie gelatina in apa. Se curata gutuile de coaja si de seminte si se taie cubulete. Intr-o tigaie se caramelizeaza zaharul. Se stinge cu sucul de portocale turnat in fir subtire si amestecand in continuu.Se adauga gutuile, sarea de lamaie, stafidele si coaja rasa de portocala. Se fierbe la foc mic pana se inmoaie gutuile. Luati de pe foc si inglobati gelatina topita.

Tortul se asambleaza folosind forma de tort in care ati copt blaturile. Se aseaza un blat, jumatate din crema cu frisca, al doilea blat, crema de gutui, al treilea blat si la sfarsit restul de crema de frisca. Se lasa la frigider cateva ore pana se intareste gelatina.

Il puteti orna dupa imaginatie, eu l-am imbracat in martipan.

Matusile au fost mai mult decat entuziaste!

Comments are closed.