Tort cu prune si alune
Un tort cu adevarat criminal cu doua creme diferite absolut delicioase. Ce pot spune mai mult decat ca sarbatorita a fost soacra mea si ca i-a placut foarte mult?
Ingrediente:
Blat:
3 oua
125 g zahar
100 g faina
50 g nuci
1 lingurita rasa de praf de copt
50 g unt topit
Crema de prune
10 g gelatina
1 conserva de caise (425 ml)
300 g prune uscate
miezul de la o pastaie de vanilie
o lingurita de scortisoara
sucul de la o jumatate de portocala
75 g miere
200 g frisca
Crema de iaurt si alune
10 g gelatina
sucul si coaja de la o portocala
400 g iaurt
80 g alune
200 g frisca
1 lingura zahar pudra
Sirop:
sucul si coaja de la 2 portocale
2 linguri lichior de portocale
1 lingura zahar pudra
Ornat:
1 portocala
100 g gem de prune
glazura de gelatina
Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se separa ouale. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza zaharul pana se intareste compozitia din nou. Se inglobeaza apoi galbenusurile, urmate de faina, nucile tocate si praful de copt stins cu lamaie.
Se inglobeaza apoi untul. Compozitia se aseaza apoi intr-o forma de tort tapetata cu unt si cu faina si se coace circa 20 de minute. Se incearca cu scobitoarea pentru a vedea daca este gata.
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se taie pe doua niveluri.
Pentru crema de prune se inmoaie gelatina in apa rece. Se scurg caisele si se paseaza impreuna cu prunele, mirodeniile, sucul de portocale si mierea. Se dizolva gelatina si se amesteca in piureul de fructe, iar mai apoi frisca batuta.
Pentru crema de iaurt se incepe tot cu inmuierea gelatinei dar de data asta in suc de portocale si se dizolva la microunde. Se amesteca gelatina impreuna cu coaja de portocale in iaurt alaturi de zaharul pudra, alunele tocate si restul de frisca batuta.
Ingredientele pentru sirop se amesteca si se incepe asamblarea tortului. Se aseaza in tava primul blat, se insiropeaza, se acopera cu crema de prune, se aseaza al doilea blat, se insiropeaza, se acopera cu crema de iaurt. Se da la frigider cel putin 4 ore pana cand se intareste crema.
Se unge tortul cu gem de prune si pentru un aspect mai fitos se acopera cu glazura de gelatina. Se decoreaza cu felii de portocala.
Bon apetit!