Tocana de pui picanta si orez cu coriandru
O tocana spicy dar nu foarte iute, absolut delicioasa. In afara de faptul ca va trebuie o multime de condimente sa o faceti, e simplu de preparat. Sa mai adaug faptul ca are si ciocolata in ea? Ce sa mai, o mancarica cu iz sud american extrem de buna.
Ingrediente:
2 ardei capia copti
1 lingurita boia de ardei, de preferinta paprika afumata, eu am folosit boia dulce
carnea de la 8 pulpe superioare dezosate, fara piele
2 cepe, tocate
2 lingurite chimen
2 lingurite scortisoara
3 catei de usturoi, tocati grosier
50g stafide
2 linguri unt de arahide
2 linguri pasta de ardei iute
400 g rosii cuburi, din conserva
25g ciocolata neagra
Pentru orezul cu coriandru
500g orez cu bobul lung
1 legatura mare de coriandru, tocata marunt
coaja si zeama de la 2 lime
Pentru servit:
1 ceapa rosie, tocata rondele
zeama de la o lime
Puneti ceapa rosie la marinat in zeama de lime pana in momentul in care veti servi mancarea.
Puneti ardeii copti intr-un blender impreuna cu usturoiul, boiaua, stafidele si 4 linguri de apa si pasati-le.
Incingeti uleiul intr-o cratita ce poate fi bagata in cuptor. Eu am folosit si de aceasta data cocota mea minunata. Sarati si piperati puiul si prajiti-l pe toate partile, atat cat sa prinda culoare un pic. Scoateti carnea de pui pe o farfurie si caliti ceapa dupa care adaugati scortisoara si chimenul si amestecati un pic astfel incat sa se dezvolte aromele dupa care adaugati in cratita sosul din blender, unt de arahide, pasta de ardei iute, rosiile si carnea. Adaugati apa astfel incat sa acopere carnea. Fierbeti, acoperind cratita cu un capac, cam o ora, pana cand puiul se desface fasii. Amestecati din cand in cand in cratita.
Incercati cu furculita si cand vedeti ca puiul se desface in fasii, rupeti bucatile de pui folosind 2 furculite. Eu am reusit sa fac asta fara sa scot puiul din cratita, dar puteti sa scoateti bucatile de pui pe un fund de lemn si sa le sfasiati.
Adaugati in sos ciocolata si mai lasati cratita pe foc 30 de minute fara capac, astfel incat sosul sa se ingroase un pic. Pentru ingrosarea sosului puteti baga cratita in cuptor.
Fierbeti orezul urmarind indicatiile de pe pachet. Adaugati coriandrul tocat, coaja si zeama rasa de lime peste orezul fiert si amestecati.
Serviti tocana cu orez, rondele de ceapa si iaurt gras.
O nebunie!