Tarta cu fructe Ancuta
Inca de mica eram innebunita dupa tartele cu fructe. In clasamentul meu all time dupa celebrul tort diplomat de la cofetaria Bucuresti urmeaza tartele cu ananas de la aceiasi cofetarie. Din nefericire in zilele noastre acesta cofetarie nu mai exista decat in amintirile noastre. Reteta care urmeaza e o reteta clasica, doar crema e un pic mai altfel. E o prajitura simplu de facut pe care o recomand cu incredere incepatorilor care vor sa se aventureze si sa faca o prajitura de cofetarie.
Ingrediente:
Aluat:
250 g faina
150 g unt
75 g zahar
1 ou
Crema:
500 ml lapte
1 plic budinca de vanilie
200 ml frisca (puteti folosi foarte bine si smantana grasa)
10 g gelatina
100 g zahar
50 g unt
sucul si coaja rasa de la o lamaie
4 linguri lichior de lamaie/portocala
Decor:
1 plic Tort Gelee
200 ml suc de fructe
500 g fructe asortate
Se framanta aluatul amestecand bine untul cu zahar si cu ou dupa care incorporati faina. Pentru usurinta e bine ca untul sa fie scos cu ceva timp inainte din frigider. Se formeaza o bila din aluat care se infasoara in folie transparenta si se lasa in frigider macar 30 de minute (explicatie pentru incepatori: ideea e sa se intareasca untul si odata cu el tot aluatul).
Se incinge cuptorul la 180 grade (mediu). Se intinde o foaie de aluat si se tapeteaza cu ea o forma de tarta unsa cu unt si tapetata in prealabil cu faina. Blatul se inteapa din loc in loc dupa care se acopera cu hartie de copt peste care se repartizeaza boabe de fasole pentru ingreunare (explicatie pentru incepatori: stiu ca pare voodoo dar daca nu ati pune boabele de fasole aluatul ar creste, lucru care s-ar intampla si daca nu l-ati intepa).
Se coace blatul cam 20-30 minute, va dati seama cand e gata dupa culoarea lui. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca dupa care scoateti blatul din forma si il asezati pe platoul de servit: la aceasta operatie recomand atentie si rabdare pentru ca mie din cauza vitezei mi s-a intamplat de cateva ori sa trantesc cu tarta pe jos. Ideea e ca blatul se scoate prin alunecare din forma si nu prin alte metode. Deasemenea de un mare ajutor in cadrul acestei operatii este daca va duceti cu tava chiar langa platoul de servire. Repet, nu e nimic complicat in operatia asta dar eu am reusit sa fac de cateva ori niste echilibristici care au avut ca rezultat tarta cu ciocolata si cu fructe (adica am lipit bucatile de aluat cu ciocolata topita). Nimic nu e ireparabil deci.
Pentru crema se prepara budinca de vanilie urmarind indicatiile de pe pachet cu singura precizare ca se folosesc 100 de grame de zahar. Se amesteca untul in crema si dupa ce aceasta se racoreste, frisca batuta. Gelatina se dizolva in lichiorul de lamaie/portocale incalzit dupa care se amesteca in crema. Nu trebuie sa asteptati ca crema sa se raceasca complet inainte de a umple tarta cu ea.
Cand crema a inceput sa se intareasca (asta e un semn clar ca s-a racit) puteti incepe sa decorati tarta. Eu am folosit de data asta piersici, kiwi si afine dar recomand folosirea oricaror fructe mai moi pentru a fi mai usor sa o taiati. Odata ornata tarta tot ce mai aveti de facut e sa preparati glazura urmand indicatiile de pe plicul de Tort Gelee si sa o mancati.
Tartele sunt mai bune la o zi dupa preparare pentru ca aluatul va fi mai fraged, asta numai daca rezistati tentatiei.
Succes