Prajitura de prune cu ghimbir
Nu-mi vine sa cred cat timp a trecut de cand nu am mai publicat nici o reteta. Sa stiti ca n-am fost lenesa in bucatarie, cu scrisul am avut niste probleme. Cum vremea s-a stricat, n-avem ce face altceva decat sa stam in bucatarie la caldurica si sa coacem. Reteta de fata, de origine din Good Food este absolut delicioasa. Combinatia intre diversele condimente, siropul de artar si prune e criminala. Fugiti repede la piata si luati prune si hai sa trecem la treaba.
Ingrediente:
500g prune
175g unt, plus extra pentru uns tava
250g zahar brun
75g miere
75g sirop artar
2 oua
200ml lapte
300g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingura ghimbir macinat
1 lingurita amestec de condimente (nucsoara, scortisoara)
Spalati prunele, taiati-le jumatati si scoateti-le samburii. Ungeti o tava de copt rectangulara cu unt, tapetati-o cu hartie de copt si ungeti si hartia de copt cu unt din abundenta. Presarati 2 linguri de zahar si distribuiti-l uniform. Puteti folosi o tava patrata cu latura de 23-25 cm, eu am folosit o tava dreptunghiulara de 20×35. Asezati jumatatile de prune cu partea taiata in jos in tava astfel incat sa acoperiti complet fundul tavii.
Topiti zaharul ramas impreuna cu untul, mierea si siropul de artar intr-o craticioara pe foc cateva minune, pana cand zaharul e complet dizolvat. Lasati lichidul sa se racoreasca un pic. Bateti ouale si inglobati laptele si siropul de zahar cu unt. Adaugati apoi treptat faina amestecata cu praful de copt si condimentele.
Turnati aluatul in tava peste prune si bagati tava in cuptorul incins la 180 grade – mediu. Coaceti 45 minute – o ora, e gata cand devine ferma, puteti face chiar si testul cu scobitoarea. Lasati prajitura sa se raceasca in tava 10- 15 minute, nu mai mai mult caci dupa aceea siropul de la prune se va intari si va fi mai greu de dezlipit. Taiati-o patrate, 1 pruna per patrat 🙂
Yummy!